Predstava Hotel Zagorje u produkciji GDK Gavella iz Zagreba pobjednik ovogodišnjeg festivala

Predstava Hotel Zagorje u produkciji GDK Gavella iz Zagreba pobjednik ovogodišnjeg festivala

Predstava Hotel Zagorje u produkciji GDK Gavella iz Zagreba pobjednik ovogodišnjeg festivala

27. Međunarodni festival malih scena Rijeka, 9. svibnja 2022.

Hotel Zagorje
Pobjednik Festivala 2022.

Festivalski žiri u sastavu:  Helena Buljan, dramska glumica iz Zagreba, članica; Željko Hubač, dramaturg iz Beograda, predsjednik Žirija; Marina Pejnović, redateljica iz Zagreba, članica, donio je sljedeće odluke

Nagradu Nenad Šegvić za najbolju predstavu u cjelini osvojila je predstava Hotel Zagorje u produkciji GDK Gavella iz Zagreba.
Ova nesvakidašnja i katarzična predstava donosi nam niz potresnih slika koje na uzbudljiv način dočarava skladna i ujednačena igra cijelog ansambla.

Nagradu Anđelko Štimac za najbolju režiju osvojila je Anica Tomić   za predstavu Hotel Zagorje u produkciji GDK Gavella iz Zagreba
Iznimnim redateljskim pristupom, koji je baziran na glumačkim improvizacijama, redateljica je pomaknula granice shvaćanja komičnog i tragičnog u teatru, otvarajući sasvim nove prostore za daljnja istraživanja, u sljedećim projektima.

Nagradu Veljko Maričić za najbolju mušku ulogu osvojili su: Emir Hadžihafisbegović  i Krešimir Mikić za uloge Mahmuta Zolja u predstavi Sjećaš li se Dolly Bell u produkciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva i baruna Lenbacha u predstavi U agoniji u produkciji HNK u Zagrebu

Krešimir Mikić
Ogroman raspon glumačkih mogućnosti, Krešimir Mikić na sceni izražava nenametljivo, suzdržano, prikriveno.

Emir Hadžihafesbegović
Kao Mahmut Zolj on je dosegao jedan od glumačkih vrhova u ovogodišnjoj kazališnoj produkciji u regiji i još jednom pokazao da je glumac izuzetne emocije i ekspresije.

Nagradu Veljko Maričić za najbolju žensku ulogu osvojile su: Nina Violić i Hana Selimović za ulogu Laure Lenbach u predstavi U agoniji HNK u Zagrebu i Eve  u predstavi 64   u produkciji Ateljea 212 iz Beograda.

Nina Violić je Lauru Lenbach iznijela na suvremen način, približivši ovaj izuzetno kompleksan lik današnjem vremenu. Time je još jednom dokazala kako je u naponu karijere. Utjelovila je Krležin govor na inventivan način, učinivši ga i danas čujnim te protočnim.

Hana Selimović djeluje smirenošću, hladnoćom, slabošću punom privida moći, a zahvaljujući toj paradoksalnoj distanciranosti od sebe same, možemo doživjeti  i njenu „običnu“ ljudskost žene. Ova odricanja od ekspresivnosti, omogućuju glumici da izgovori i najsnažnije replike bez patosa i sa uvjerljivošću koja plijeni.

Nagradu Nenad Šegvić za najboljeg mladog glumca ili glumicu osvojile su: Petra Svrtan i Anamarija Veselčić za ulogu sestre     u predstavi   Disanje u produkciji Play drame iz Splita i ZKM-a i ulogu Helen u predstavi Obitelj u produkciji HNK Split.

Impresivno i „u jednom dahu“ igra Petra Svrtan u predstavi „Disanje“. Minimalnim glumačkim sredstvima ona na upečatljiv način dovodi publiku do ganuća, emanirajući vibrantne emocije širokog raspona.

Anamarija Veselčić potresno i tragično igra kolebanje između partnera I brata čime postaje suučesnik obiteljskog zločina.

Nagradu Veljko Maričić za najbolju epizodnu ulogu osvojio je: Branislav Zeremski za ulogu Olivera  u predstavi   64   u produkciji Ateljea 212 iz Beograda

Branislav Zeremski pametno odabranim i efektnim glumačkim sredstvima, vodeći računa o plasmanu svake replike, maksimalno koristi zadani prostor u predstavi „64“.

Nagradu Darko Gašparović za najbolju dramaturgiju osvojio je: Vid Adam Hribar za predstavu U agoniji u produkciji HNK u Zagrebu.
Vid Adam Hribar u mreži gustih i upečatljivih Krležinih rečenica nalazi novi put poniranja u srž problematike izuzetno kompleksnih likova.

Nagradu Dorian Sokolić za najbolju scenografiju osvojio je: Darko Nedeljković za predstavu 64 u produkciji Ateljea 212 iz Beograda.
Darko Nedeljković na efektan način tvori višeznačni scenski prostor koji živi s režijom i glumom, i radi za njih.

Nagrada Ružica Nenadović Sokolić za najbolju kostimografiju ne dodjeljuje se.

Nagradu Veljko Maričić za najbolju scensku glazbu osvojio je: Matko Botić za predstavu Disanje u produkciji Play drame u Splitu i ZKM-a
Matko Botić je inzistiranjem na jednom muzičkom motivu stvorio partituru cijele izvedbe. Time glazba postaje osnova za izgradnju atmosfere koja uvjetuje i glumački i redateljski izraz.

Nagradu Veljko Maričić za najbolji design svjetla osvojio je: Marko Đokić za predstavu 64 u produkciji Ateljea 212 iz Beograda.
Marko Đokić svojim autorskim radom na dizajnu svjetla s jedne strane upotpunjuje likovnost predstave, a s druge strane preciznom suigrom s glumcima „kadrira“ dramsku akciju.

Specijalna nagrada za partnersku igru dodjeljuje se Sanji Marković i Jovani Belović u predstavi Moj muž u produkciji JDP-a iz Beograda

Nagradu publike Dalibor Foretić osvojila je predstava: Sjećaš li se Dolly Bell u produkciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva s prosječnom ocjenom: 4.78

Žiri Novog lista u sastavu Kim Cuculić, Ivana Kocijan i Davor Mandić jednoglasno je nagradu “Mediteran” dodijelio glumici Sanji Marković za uloge ostvarene u predstavi “Moj muž” JDP-a Beograd. Nagrada se dodjeljuje za niz posve različitih ženskih likova koje je utjelovila Sanja Marković, pokazujući čudesnu moć glumačkih transformacija, posebno u potresnoj interpretaciji uloge majke koja iznosi priču o smrti djeteta, te u duhovito ostvarenoj ulozi Mentorke.

Umjetnička voditeljica HKD teatra MFMS:
Edita Karađole Šegvić

Kako je publika ocijenila predstave:

 • Hrvatsko narodno kazalište  u Zagrebu, Krleža: U AGONIJI
  4.49
 • Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca, Talijanska drama, Schmitt: ENIGMATSKE VARIJACIJE
  4.68
 • Slovensko ljudsko gledališče, Celje, Slovenija, Bartlett: KLINAC
  3.63
 • PlayDrama Split i Zagrebačko kazalište mladih, Lozica: DISANJE
  4.10
 • Gradsko dramsko kazalište Gavella, Zagreb, Bodrožić: HOTEL ZAGORJE
  4.54
 • Hrvatsko narodno kazalište Split, Kelly: OBITELJ,
  4.38
 • Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd, Srbija, Bužarovska:MOJ MUŽ
  4.69
 • Kazalište Atelje 212, Beograd, Štivičić: 64,
  4.64
 • Kamerni teatar 55, Sarajevo, Bosna i Hercegovina,
  Sidran: SJEĆAŠ LI SE DOLLY  BELL
  4.78
%d blogeri kao ovaj: