Kratka priča o Antikristu

9. 5. 2015.
Hrvatski kulturni dom na Sušaku
BITEF Teatar, Beograd, Srbija

KRATKA PRIČA O ANTIKRISTU

Redatelj: Andraš Urban

Dramaturg: Jelena Bogavac
Skladatelj: Irena Popović
Video: Igor Marković
Suradnica na scenskom pokretu: Aniko Kiš

Igraju: Marta Bereš, Ana Marković, Danijela Petković, Suzana Lukić i Aniko Kiš
Glazbenici: Danilo Tirnanić, bubnjevi, Ivan Mirković, harmonika, Nikola Dragović, violina.

Premijera: 25.01.2015.
Trajanje: 1h

Polazna točka za ovu predstavu je filozofska rasprava Solovjeva, pokušaj polemike s definicijama pojma društvenog zla, u odnosu na institucionalno zlo, sistemsko zlo, te zlo i dobro u metafizičkom smislu … Predstava nastaje iz kazališnog dijaloga koji se uspostavlja u odnosu na djelo Solovjeva “Tri razgovora” i polemički spis iz 1900. godine ovog autora “Razgovor Treći – Kratka povijest o Antikristu” u kom izlaže svoje viđenje apokaliptičke budućnosti čovječanstva.

Urban je odabrao samo glumice, jer predstava govori o agresiji, nasilju, požrtvovnosti čovjeka koji trpi iz raznih sfera pa nije loše kad tu priču donese žena. S druge strane, žena je ta koja donosi novi život na svijet.
Odabrano s internetskih stranica Bitef – Teatra

“U svakoj predstavi Andraša Urbana srećemo se s nekom vrstom ekstatičkog kazališta, u kome caruju buka i bijes, drastična probijanja estetskih granica ukusa i ustaljenih struktura svijesti i, naravno podsvijesti. U (svojim) predstavama Urban… polazi uglavnom od literature – poezije, drame ili proze – a dolazi, kroz rad s glumcima, do intimnih ispovijesti i slikovitog prikaza neke crne rupe društvenog i aktualnog sklopa problema, o kojima se mahom šuti u javnosti.”
Goran Cvetković, 2. program Radio Beograda

Predstava …svakako računa na radnju repetitivnog i ritmičkog karaktera usmjerenu na homogenizaciju iskustva zajednice kad uspostavlja formu zanosa, orgijastične partiture za pet tijela i jedan korski glas. Religija i kazalište, o da, i te kako imaju nešto zajedničko, i bez međusobne imitacije. Umjetnosti cijele nema bez predstave patnje, bola, bez predstave razapetog Isusa Krista. Nema je bez ekstaze.
Igor Burić, Dnevnik

Urbanova bespoštedna kritika kršćanskih dogmi … je uperena protiv lažnih predstava vjere i zloupotrebe kršćanstva, suprotstavlja se beživotnim obrascima koji suštinski kvare vjeru, njen stvarni, istiniti , intimni smisao.
Ana Tasić, Politika