Jalova

4. 5. u 18:00 h
Hrvatski kulturni dom na Sušaku
KUD Borza, Maribor i TRAFIK, Rijeka

Magdalena Lupi Alvir: JALOVA

Redateljica: Magdalena Lupi Alvir

Igraju: Daria Lorenci Flatz, Marin Alvir

“Jalova” je dio programa Europske prijestolnice kulture Maribor 2012.
Izvedba Jalove kreće se na granici kazališnog, performativnog i dokumentarnog, a jalovost se problematizira kroz niz tema među kojima su koncept ženskosti, majčinstvo, pitanje roda općenito ili nemogućnosti začeća konkretno, ali i u svjetlu šireg društveno-političkog konteksta.

Predstava je inicijalno nastala kao reakcija na sporni, sada već bivši zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji u Republici Hrvatskoj i sverastući problem neplodnosti, radi kojega je u posljednje tri godine veliki broj hrvatskih parova odlazilo u Maribor, grad u kojemu postoji cijenjena klinika za potpomognutu oplodnju u kojoj svi oni nastoje osvariti svoje roditeljstvo.

Suočavajući se s istinama koje su i bolne i osobne, no i društvene i javne, Jalova je i pokušaj doživljavanja jednog posve drugačijeg zajedništva, propitivanja stvarnih granica ljubavi, iskušenja, strahova, nadanja, no i duhovitih komentara na vlastiti položaj ne(moćnog) subjekta koji pokušava ispitati granice ne(mogućeg). Pokušaj je to da se sa distance sagleda i upozori na problem o kojem se dosada u teatru jednostavno – nije govorilo.