Razbijeni vrč

3. 5. 2015.
Hrvatski kulturni dom na Sušaku
Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd, Srbija

Heinrich von Kleist: RAZBIJENI VRČ

Redatelj: Igor Vuk Torbica

Scenograf: Branko Hojnik
Kostimograf: Jelisaveta Tatić Cuturilo
Dramaturg: Tamara Bijelić
Glazbeni aražman: Marko Marić
Koreograf: Staša Zurovac

Igraju: Nebojša Glogovac, Svetozar Cvetković, Vladica Milosavljević, Ljubomir Bandović, Marko Baćović, Jovana Gavrilović, Marko Janketić, Lazar Đukić

Premijera: 13.02.2015.
Trajanje: 2h

“Kleist je blizak pučkom teatru. On Razbijeni vrč u podnaslovu naziva ‘vesela igra’. Ako promatramo Kleista i vrijeme u kojem je pisao, uz neprikosnovene veličine kao što su Goethe i Schiller, on zapravo predstavlja jednu kontru i jedan usamljeni, individualni glas, koji ne polazi od romantičarskih tema, od kojih polazi većina njegovih suvremenika, već ide zaobilaznim, donjim putem, iz naroda, i, ja bih rekao, jednom daleko neposrednijom stazom.”
Iz Razgovora s redateljem Igorom Vukom Torbicom u programskoj knjižici

“… pitanje korupcije i zloupotrebe položaja i pozicije moći staro je vjerojatno koliko i ljudski rod, pa smo se trudili ne smjestiti radnju u neki konkretni vremenski period, iako su, na značenjskoj razini, usporedbe sa sadašnjim trenutkom svakako uočljive.”
Iz Razgovora s dramaturginjom Tamarom Bijelić u programskoj knjižici

Kleist donosi vječnu borbu izvornog ljudskog karaktera s ultimativnom idejom pravde. Pa vi vidite što je starije: korupcija ili mućak!

Inače ekskluzivu kazališne scene kao prostora značenja, Torbica je jednostavno, preplavio nanosima kulture novijih naraštaja…otuda u predstavi Licht pjeva Queen “I Want to Break Free”, sudsko osoblje na posao dolazi u majici “Metallica – Justice for All”, čitav jedan intermezzo osmišljen je za song grupe Abba…
Igor Burić, Dnevnik

Igor Vuk Torbica dobro poznaje mehaniku humora, zna i kako i kad izazvati maksimalni efekt s minimumom sredstava posebno kad na raspolaganju ima ovako talentirane i nadahnute glumce.
Boban Jevtić, Nin

Foto: Nenad Petrović