Moj muž

Subota 7.5. 2022., u 20,00 sati
Nedjelja 8.5.2022., u 18,00 sati (izvan konkurencije)
Hrvatski kulturni dom na Sušaku
Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd, Srbija

www.jdp.rs

Rumena Bužarovska: Moj muž

Režija: Jovana Tomić

Igraju:
Jovana Belović
Sanja Marković

Dramaturg: Dimitrije Kokanov
Kostimografija: Maja Mirković
Kompozitor: Luka Major
Scenski govor: Ljilјana Mrkić Popović

Premijera: 18. 4. 2021.

Trajanje: 1 h 30 min

Foto: Đorđe Tomić

Dramatizacija Dimitrija Kokanova diferencira dva ženska lika: introvertan i ekstrovertan tip žene. U ovoj uopćenoj podjeli likova u adaptaciji, Kokanov je unio mnogo toga, zadovolјstvo, stid, radost i gnjev. Nјegova umješnost kao dramaturga kreira oivičen a kompaktan dramski tekst, u kom su protagonisice dvije žene koje su izgrađene različitim životnim iskustvom, ali koje su vremenski ujedinjene. Različiti tipovi žena u pričama Bužarovske u ovoj adaptaciji, prepliću se na način blizak Olbiju ili Pinteru. Kokanov od priča gradi živ i dinamičan dijalog čija scenska kompozicija oduševlјava, ali istovremeno i potencira sve one dileme i probleme koji čine konačni književni torzo ženskog principa.

Jovana Tomić gradi vrlo jasnu, konciznu i što je najvažnije, čistu predstavu. (…) Nјen koncept je od solidnog kazališnog tkiva a redatelјski kredo je utemelјen u jednostavnosti tematske i glumačke realnosti. Istovremeno je i bergmanovska i vudialenovska. Jovana Tomić mudro izvlači suptilni humor iz Bužarovske (…) U njenoj predstavi publika je u gostima, a dvije žene su joj domaćice.

Glumačka rješenja Jovane Belović i Sanje Marković savršeno su oštra i precizna. Glumačke bravure su srž ove predstave. S njihovim strujanjima i emotivnim pasažima ova predstava dobija organsku cjelovitnost, zaokružuje reditelјski put koji je mlada redateljica izvrsno osmislila.
Sašo Ognenovski, www.kultura.mk

Šarmantnu i pitku predstavu spretno izvode dvije izuzetno posvećene glumice, Jovana Belović i Sanja Marković, otkrivajući izvrsne moći transformacije.
Ana Tasić, Politika

Zadivlјujuće je gledati kako njih dvije mijenjaju uloge, kako su u svakoj sceni autentične i kako ona koja „sluša“ aktivno doprinosi radnji. (…)
Idite i obavezno gledajte Mog muža.
Marina Milivojević Mađarev, Vreme