Posljednje djevojčice

Nedjelja, 7. 5.  19,30 sati
Hrvatski kulturni dom na Sušaku
Kazalište Kosztolányi Dezső, Subotica

https://www.kosztolanyi.org/

Pelević: Posljednje djevojčice

Redatelj: Kokan Mladenović

Glazbenici: Arpad Serda, Mate Abraham
Skladateljica: Irena Popović
Dramaturginja: Maja Pelević
Suradnica dramaturginje: Kornelija Goli
Scenografkinja: Marija Kalabić
Kostimografkinja: Selena Orb
Izrada kostimskih rekvizita: Blagovesta Vasileva
Koreografkinja: Timea Filep
Dizajn svjetla: Robert Majoroš
Asistenti redatelja: Žofija Serda, Barnabaš Čik
Asistent skladateljice: Arpad Serda
Šef tehnike: Sebastijan Svitlik
Dizajn plakata: Arpad Blaško

Igraju:
David Buboš
Timea Filep
Nikoleta Grgić
Boris Kučov
Adam Ađaš
Andrea Verebeš

Danas, možda više nego ikad živimo u sistemu koji je uspeo u sebe da integrira sve sfere ljudskog postojanja: ponašanje, emocije, želje, ljubavi, nade i da od njih stvori profit. U takvom poretku nije ni čudo da nazočimo novom stupnju komodifikacije svih oblasti života, pa i samog rođenja. Radosti posjedovanja se šire u najdublje biološke i emocionalne sfere poput materinstva.
A upravo je to ono što je ženu oduvijek određivalo i šta se od nje očekivalo. Ona se i dan danas ne smatra vrijednom ako nema to društveno priznanje, ako nije majka. Žena koja nema dijete  smatra se bezvrednom pa je samim tim spremna na sve da bi se u toj ulozi ostvarila. Idealno polazište za pretvaranje ove primordijalne želje u robu. Djeca postaju resurs kao i svaki drugi, nešto što možeš posjedovati. Na mjestu gdje je maternica postala tvornica, a dijete savršeno pakovani skupi proizvod, počinje ova priča.

„Predstava vodi dijalog s publikom, neprestano ističući britku poeziju Maje Pelević koja pjeva o borbi sa zmajem koji nas, ako toga nismo svjesni, proguta. (…) Irena Popović sklada komornu pop operu kroz mješavinu žanrova, od baroka do popa. Glazba nam prenosi destruktivnost svijeta koji sami stvaramo i čiji odraz odbijamo vidjeti.”
(Nataša Gvozdenović – Vreme)

“Tako se isprva nalazimo pred prilično teškom, gustom, gotovo nerješivo složenom i ozbiljnom temom. Ali redatelj Kokan Mladenović i autorica-dramaturginja Maja Pelević brinu se da sve to bude dano naizgled lagane teksture i obećavajuće šarenog pakiranja.”
(Sofia Tölli – kulter.hu)

Premijera: 29.12.2021.
Trajanje: 80 min. bez pauze
Foto: Edvard Molnar