U agoniji

U agoniji

Ponedjeljak, 7. 5. 2018.   u  18,30 sati

Filodrammatica, Korzo 16

Beo art 2015, Beograd, Srbija

www.beoart.rs

Miroslav Krleža: U AGONIJI

Adaptacija i režija: Ana Đorđević

Scenografija:     Mia David
Kostimografkinja: Adrijana Pajić

Igraju:
Laura Lenbach:          MARIJA VICKOVIĆ
Ivan Križovec:            RADOVAN VUJOVIĆ
Narator/Inspektor:  BRANKO CVEJIĆ

Premijera: 30. prosinca 2016.
Trajanje: 80 min

Seks, laži i dva hica
U „novoj“ inscenaciji Krležine drame, ispunjenoj drugačijom poetikom i neobičnim redateljskim rukopisom, (…) detronizirani Lenbach već je izvršio samoubojstvo, a Laura, još umrljana muževom krvlju, pokušava s odvjetnikom Križovcem, čovjekom kojeg zaista i do kraja voli, nekako izaći iz te životne i noćne more. Bitno za predstavu je da redateljica Ana Đorđević taj komad nije vidjela kao „epsku priču jedne ljubavi“, nego kao dramu „u zoru suvremenog doba kakvo danas znamo (…)

Današnja podređenost ljudi kapitalu i neiskrenim odnosima u javnom i privatnom životu samo su najekstremniji odraz onoga što se začelo upravo tada. I to je bio motivacijski okidač za ovu izvedbu.
Bojan Munjin,. www.portalnovosti.com

…, barunica Lenbah i njen nepouzdani dragi konsiljere i ljubavnik Križovec (Marija Vicković i Radovan Vujović) raspetljavaju svoje račune tako da uslijedi ono krležijanski neminovno, da sav kal provincijalno – buržoaskog licemjerja na kraju eksplodira svima u lice: nema nevinih, ali bogme ni pošteđenih… Rediteljica drastično mijenja kraj (…) pa Lenbahova ne ubija sebe nego Križovca, kojeg negdje u tom kontekstu i nije šteta, ali ipak… Oboje su iznenađujuće dobri i točni (…), a sjajno im sekundira Branko Cvejić kao meštar parade. Repertoarsko osvježenje kojem predstoji lutanje po ovdašnjim scenama, nadam se ne tako kratko…
Teofil Pančić,Vreme

Kraj drame je označavao simboličku nemogućnost promjene poretka, dok kraj predstave možemo razumjeti kao gest pobune protiv društva zasnovanog na lažima… Laurini pucnji su simbolički izlaz iz začaranog kruga laži, konačni iskorak ka svjetlosti.
Ana Tasić, Politika

Foto: Nenad Petrović