Komad o majci i domovini

7. 5. 2012.
Hrvatski kulturni dom na Sušaku
Teatr Polski, Wrocław, Poljska

B. Keff: OMAD O MAJCI I DOMOVINI

Adaptacija teksta i glazbe, režija: Jan Klata
Asistentica režije: Iwona Rolczynska
Scenografija i oblikovanje svjetla: Justyna Lagowska
Kostimografija: Justyna Lagowska i Mateustz Stepniak
Koreografija: Maćko Prusak
Ozvučenje: Magdalena Sniadecka

Igraju: Paulina Chapko, Dominika Figurska, Anna Ilczuk, Kinga Preis, Halina Rasiakowna, Wojciech Ziemianski

Trajanje: 90 min

Komad o majci i domovini je obiteljska psihoterapija o narodu opsjednutom žaljenjem, trpljenjem i žrtvovanjem. O majci koja je preživjela holokaust, koja kćer opsjeda svojim traumama i prisiljava ju da sudjeluje u beskonačnom svakodnevnom obredu bolnoga sjećanja…i o domovini Poljskoj, koja prisiljava svoje državljane na obilježavanje krvavih obljetnica i praznovanje dana patrijarhalne kulture.

Komad o majci i domovini se pred našim očima neprestano preobražava – od monologa u dijalog, od grupne recitacije i plesa u različite vokalne oblike, uključujući operu i gospel. Redatelj mijenja tonalitete; tamo gdje se tekst autorice Keff opire interpretaciji a ironija je suptilna, predstava se manifestira moćno, satirično i s podsmjehom.

Jan Klata (r. 1973. u Varšavi), jedan od najuglednijih i najnagrađivanijih poljskih redatelja, koji je kazališne produkcije ostvario u brojnim teatrima širom Europe, no isto tako brojne predstave na sceni upravo ovoga teatra.

Teatr Polski iz Wrocława, drugo je po veličini kazalište u Poljskoj s uglednom tradicijom od 65 godina neprekinutog djelovanja. Od 2006. kad na čelo ovoga teatra dolazi Krzystof Mieszkowski Teatr polski intenzivnije surađuje s mlađim redateljima koji su svojom drugačijom poetikom donijeli ovome kazalištu uspjeh i nagrade.