Othello

11.5.2013.
Hrvatski kulturni dom na Sušaku
Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd – Srbija

Shakespeare: OTHELLO

Režija: Miloš Lolić

Prijevod: Živojin Simić, Sima Pandurović
Dramaturg: Periša Perišić
Scenografkinja: Jasmina Holbus
Kostimografkinja: Maria Jelesijević
Skladateljica: Nevena Glušica

Igraju:
Vojin Ćetković, Otelo
Radovan Vujović, Jago
Milena Živanović, Dezdemona
Branislav Lečić, Brabancio
Goran Daničić, Dužd
Dejan Dedić, Kasio
Dubravka Kovjanić, Emilija
Ljiljana Međeši, Bjanka
Nikola Rakočević, Rodrigo
Dubravko Jovanović, Lodoviko
Stefan Bundalo, Montano
Lazar Đukić, Gracijano
Ivan Pantović, Herald

Unutar mediteranskoga tematskog kruga Shakespeareovih drama, na povijesnom fonu priče Othello se zbiva u godini 1604., kad mletački dužd šalje brodove na Cipar ne bi li Venecija spriječila Tursku da ga osvoji. Unutar tog povijesnog okvira pitanje: “Kako su se voljeli Othello i Desdemona?”, opsjeda likove u drami – svi se redom bave tom vezom i na razne načine utječu na njihov odnos, štoviše ovdje se državotvorni muški svijet, od Senata do vojske u ratu, masno bavi nečijim brakom. ..Tajna udaja mlade Venecijanke za znatno starije crno vojno lice morala se tumačiti kao luda ljubav, opčinjenost ili je to bila nedoraslost, nezrelost…
Jago je beskrupulozni manipulator…, ulični prevarant koji je tek Othellom izazvan odigrati utakmicu života. Kao piroman koji zna kad je nešto zapaljivo, odškrinuo je vrata Othellovom ludilu, i nadalje se tragedija odvija kao fascinantno laka namještaljka, zloslutno izvrnuta mišolovka…
Iz programa predstave

Otelo je jedna od četiri velike Šekspirove tragedije, besmrtna priča o ljubomori, strasti, zavisti i mržnji s Vojinom Ćetkovićem u ulozi Otela i Nikolom Đuričkom u ulozi Jaga – obojicom na vrhuncu i u punom sjaju svog glumačkog umeća – i u režiji Miloša Lolića, jednog od najuspešnijih i najuzbudljivijih reditelja mlađe srednje generacije.

Svoju prvu predstavu u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Drugu stranu Dejana Dukovskog, Lolić je postavio 2006. godine na sceni Teatra „Bojan Stupica“. Dve godine kasnije, na istoj pozornici režirao je Sanjare Roberta Muzila, pobedničku predstavu 43. Bitefa. Posle tri sezone koje je proveo režirajući u Austriji, Sloveniji i Nemačkoj, velikih uspeha i nagrada na festivalima kao što su Borštnikovo srečanje 2011, Bayerische Theatertage 2012 i 46. Bitef, kao i glavne austrijske pozorišne nagrade „Nestroy“ za najboljeg mladog reditelja u 2012, Lolićev povratak sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta istovremeno je i njegov prvi susret s najvećim dramskim piscem svih vremena.

Na Festivalu mediteranskog teatra u Tivtu predstava je osvojila nagrade za najbolju glumu (Vojin Ćetković), glumačku bravuru (Nikola Đuričko) i scenski govor (Ljiljana Mrkić Popović).