Moja ti

Moja ti

Nedjelja, 6. 5. 2018.  u 19,30 sati

Predstava Moja ti imat će još jednu izvedbu 6. 5. u 17,00 sati,
izvan konkurencije.

Hrvatski kulturni dom na Sušaku

Atelje 212 Beograd i Sterijino pozorje, Novi Sad, Srbija

www.atelje212.rs

Olga Dimitrijević:  MOJA TI

Redateljica: Aleksandra Milavić Davies

Dramaturg: Dimitrije Kokanov
Scenografkinja: Marija Kalabić
Kostimografkinja: Maria Marković
Skladateljica: Anja Đorđević

Igraju:
SVETLANA BOJKOVIĆ,
GORICA POPOVIĆ,
TATJANA BOŠKOVIĆ,
SOFIJA JURIČAN,
IVAN MIHAILOVIĆ,
GORICA ŠIŠIĆ

Premijera: 3.  lipnja 2017.
Trajanje: 75 min

Komad MOJA TI se bavi problemom starosne, ideološke i seksualne te rodne diskriminacije. Protagonistkinje su starice, neke od njih partizanke, komunistkinje, lezbijke, majke, svakako žene koje su u doba liberalnog kapitalizma prinuđene na borbu s najrazličitijim muškim kulturnim rodnim normativima i primjerima ideološke degradacije vrijednosti za koje su se ove žene cijeli život borile. Grad se ruši, nasilno pretvara u noviji, moderniji, jeftiniji i isplativiji građevinski prostor, vrlo moguće pravno nelegalnih investitora. Privatni prostori starih žena oduzimaju se. Stara lica postaju smetnja, sporost i neproduktivni višak bez svrhe.

(…) Glazba u predstavi autorsko je djelo skladateljice Đorđević, uz različite citate, parafraze i reference na poznate pjesme. Redateljski postupak je u najširem smislu zasnovan na čitanju komada kao dijela epskih teatarskih praksi.

Iz Programa predstave

Aleksandra Milavić Dejvis predstavu režira tankoćutno, nježno i profinjeno, ne bježeći od sentimenata, onih istinskih. Priču postavlja na sfumato scenu Marije Kalabić, koja kao da je izašla iz nekog starinskog albuma s fotografijama, punog ljubavi i davne sreće. ..

Jest bajka, ali u suštini je ovo socijalna drama. Jer, iza svog tog optimističkog pakovanja, Olga Dimitrijević daje preciznu i analitičku sliku vremena koje živimo, kontrastirajući prolazno i efemerno s tradicionalno usvojenim moralnim konstantama – pravednošću i hrabrošću. Dođu vremena kada kao da se zaboravi na to. Ovo naše vrijeme je jedno od tih.
Autor citata

Po šumama i gorama idu čete ludih baba…
Ovdje se pjevaju partizanske pjesme, ali ovo nije priča o ideologiji, već prikaz stanja bez prizora u kojem starci kopaju po kontejnerima…

Lucidan i duhovit tekst Olge Dimitrijević zapravo je užasno okrutna definicija svega što starost donosi, a što ne bi trebalo biti tako.
Bojana Radović, Večernji list

Igra svih glumica je delikatna, uvjerljiva i dubinski izražajna. …donose jedno snoliko prisustvo otjelotvorujući stilsku posebnost dramskoga teksta …miješajući narativno i dramsko …razbijajući tako konvencionalnu zatvorenost glumca u jedan lik, što upotpunjuje dosljedni redateljski jezik otvorenosti, stilizacije, začudnosti, u cjelini scenski vrlo efektan.
Ana Tasić, Politika

Foto: Igor Mandić