Miranda

9.5.2013.
Hrvatski kulturni dom na Sušaku
OKT City Theatre Vilnius- Litva

MIRANDA

Režija: Oskaras Koršunovas

Igraju: Povilas Budrys,  Airida Gintautaité

“Oluju” se može interpretirati na različite načine. Najčešće se postavlja kao priča za odrasle, bajka, a jednom je postavljena i kao opera. Kako bilo, meni se najviše sviđa interpretacija Jana Kotta koji Oluju vidi kao društvenu dramu o vječnoj i apsurdnoj borbi za moć.
Preciznije mi tu dramu vidimo kao dramu između moći i pojedinca. Ova je drama vječna. Ljude se često odvodilo/ deportiralo na izdvojene otoke. Takvih otoka za “neprilagođene” bilo je svugdje, a Sovjetski Savez je imao cijele regije pustih otoka, koji su udomili neke od značajnih kreativaca. Svaki napušteni otok bio je pun života, kao da su ovdje željeli zaštiti svoju kreativnost. Na pustom otoku knjige su imale posebno značenje za Prospera, jednako kao što su u Sovjetskom savezu knjige omogućavale duhovni opstanak.
U ovoj me drami najviše zanima Miranda. Na nju se vrlo često gledalo kao na naivnu princezu, iako ju je kreirao Prospero, ona je njegova duša. U odlascima na puste otoke autori još uvijek osmišljavaju svoje Mirande. Oskaras Korsunovas