Prizori

Prizori

RiHUB, Ulica I. Grohovca 2

PUK Putujuće kazalište Zagreb

www.putujućekazalište.com

Ingmar Bergman: Prizori, prema Prizorima iz bračnog života

Režija i dramatizacija: Sara Stanić

Igraju:
Marianne: Alma Prica
Johann: Sreten Mokrović

Premijera: 16. 5. 2019.

Trajanje:

Provalija s pogledom na zvijezde
Bergman redateljski diskretnom, ali Nemilosrdnom ironijom prikazuje samozadovoljstvo pobjednika bračne lutrije, istovremeno filmski bilježeći rastuću tjeskobu, nelagodu i nemir supružnika smještenih u pozlaćeno središte “idealnog okvira”…
U režiji Sare Stanić i u interpretaciji Alme Price (Marianne) i Sretena Mokrovića (Johann), upoznavanje patnera povezano je upravo s eskalacijom ljutnje i međusobne mržnje- samo je golem bijes u stanju osloboditi ove dobro podmazane socijalne marionete od zabrane iskrene konfrontacije s partnerom ( baš kao i sa samim sobom).
“Prizori” su malo glumačko remek-djelo para Prica i Mokrović, kao i smjerokaz prema tipu komorne igre kakva nam (…) sustavno nedostaje.
N. Govedić, Novi list

Može li dvoje ljudi ostati zajedno cijeli život?
Scena je mala tako da su glumci na dohvat ruke od gledatelja što publici omogućuje da zamijeti sve emotivne nijanse na licima izvođača, a izvođačima da uspostave vrlo prisan odnos s publikom što Alma Prica i Sreten Mokrović zdušno i uspješno koriste. Također je zanimljivo iskorišten motiv brojnih tanjura, kao simbol kućanstva i ženskog posla, koje Marianne stalno slaže, donosi, odnosi te opet stavlja na stol, što ima čitav niz konotacija.

Alma Prica i Sreten Mokrović su odlično izabran glumački par. Oni nevjerojatnom spontanošću, ležernošću i uvjerljivošću te velikom glumačkom snagom utjelovljuju likove Marianne i Johana i njihove složene odnose, prikazujući s dozom humora i ironije šest etapa njihovog braka, od poetičnog prikaza njihovog ružičastog početka preko inzistiranja na bračnim konvencijama (obiteljski ručkovi…) i zatvaranja u normirane uloge, sve do nevjere i razvoda, te začudnog pomirenja, kada se ponovno nalaze, bez obzira na nove supružnike i odvojene živote, u svojevrsnoj novoj simbiozi/suživotu.
N. Ožegović, tportal.hr