Edip

Nedjelja, 12.5.2024.    19 sati
HNK Ivana pl. Zajca
Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd, Srbija

jdp.rs

Sofoklo: Edip

Režija: Vito Taufer

Igraju:  Milan Marić, Nataša Ninković, Srđan Timarov, Bojan Dimitrijević, Aleksandar Đurica,Miloš Samolov, Nebojša Ljubišić, Zoran Cvijanović, Joakim Tasić, Marko Radojević, Milan Bobić, Luka Antonijević, Luka Sević, Veljko Stevanović

Adaptacija teksta: Vesna Radovanović i Marko Manojlović
Dramaturginja: Vesna Radovanović
Scenograf: Lazar Bodroža
Kostimografkinja: Marija Marković Milojev
Skladatelji: Robert Pešut – Magnifico i Aleksander Pešut – Schatz!

Premijera: 17.9.2022.
Trajanje: 95 minuta

“Publika je imala što vidjeti: „Edipa“ koji se događa u krčmi, ne sasvim srpskoj, ali definitivno balkanskoj, onog u kojem se govori pomalo krčmarski, predstavu u kojoj glazbeni trio iz krčme preuzima ulogu kora… Jednostavno rečeno, drugačiji „Edip“ koji je uspješno premostio tisućljeća, čemu pridonose doslovno svi članovi autorske i glumačke ekipe.”
Bojana Radović, Večernji list

 

Mi danas živimo još jednu krizu i opravdano strahujemo kako će se ona rasplesti. No, redatelja Vitu Taufera nije interesiralo jeftino politikantsko ukazivanje prstom na ovaj ili onaj aktualni trenutak. On nam je kroz Cara Edipa razotkrio mehanizam koji ljude od vlasti tjera da u kriznim trenucima vlastiti svijet sruše u mrak. Taj princip je očigledno isti od antike do danas. O tome govori Car Edip i zato je ovo Sofoklovo djelo toliko snažno. (…) Edipova drama je i drama naših dana, drama koja nas se 100% tiče jer kroz Edipovu sudbinu preživljavamo strahove našeg svijeta koji su različiti, a opet tako bliski strahovima od koje su preživljavali građani Atene. (…) Svi koji su učestvovali u stvaranju ove predstave mogu biti ponosni, a mi u publici presretni jer se u našem gradu dogodila velika i značajna predstava.

Marina Milivojević Mađarev, Vreme