Krappova posljednja vrpca

 3.5. u 20:00 h
Hrvatski kulturni dom na Sušaku, Galerija Kortil
OKT/ Vilnius City Theatre, Vilnius, Litva

Samuel Beckett: KRAPPOVA POSLJEDNJA VRPCA

Redatelj: Oskaras Koršunovas

Scena: Dainius Liškevičius
Skladatelj: Gintaras Sodelka
Igra: Juozas Budraitis

Premijera: 30.5.2013.
Trajanje: 1 sat

Ova drama teatra apsurda propituje bolnu temu osobnih mijena tijekom jednoga života. Glavni i jedini lik ovoga komada, Krapp, restrospektivno putuje u vlastitu prošlost Dugovječni / stari čovjek sjedi u svojoj sobi okružen gomilom vrpci s davnim snimkama svojega glasa.
“Mnogi detalji u predstavi koincidiraju sa stvarnim životom. Drama tretira stariju osobu koja nanovo skuplja fragmente sjećanja na osobni život, negiranjem pogrešaka. Ovakvih paradoksa nađe se u svačijem životu čak i kada na prvi pogled izgleda da je riječ o mirnom, logičnom i životu s mjerom. U stvarnosti život je prepun različitih pogrešaka, iznenađenja, neopravdanih i neobjašnjivih stvari. Sve to možemo naći u Beckettovoj predstavi Krappova posljednja vrpca”, izjavio je glumac Budraitis.
“Beckettovi komadi su poput kamenja. Pročišćeni egzistencijalizam i jake osobnosti ne ostavljaju prostora za interpretaciju. Ili postaješ simbol ili ne. Nema se što glumiti. Ne bih nikad postavio Krappovu posljednju vrpcu da nije bila riječ o glumcu Budraitisu, koji itekako može postati beketovski simbol zbog svojih godina, iskustva i intelekta”, komentirao je redatelj Koršunovas.
Cini se na prvi pogled kao da nema ničeg posebnog u predstavi – kako u glumi, tako ni u režiji. Naprotiv, ona živopisno prenosi srž Beckettovog teksta. Uostalom, Beckettove tekstove i možemo ispravno razumjeti tek kada se kreira mogućnost da čujemo njihov sveti zvuk, a Koršunovas je redatelj koji svaku predstavu koju režira, bilo suvremenu ili klasičnu, diše na razinu suvremene mitologizacije.
Složimo li se s izjavom da je svako umjetničko djelo (ne samo kazališno) krojački nacrt ključnog trenutka u životu jedne osobe, onda Krappovu posljednju vrpcu Becketta-Koršunovasa-Budraitisa možemo iščitati kao impresivan scenski nacrt gore opisanog momenta…