Božić kod Ivanovih

4.5.2013.
Hrvatski kulturni dom na Sušaku
Slovensko narodno gledališče, Drama, Ljubljana – Slovenija

Vvedenski: BOŽIĆ KOD IVANOVIH

Režija: Oliver Frljić

Dramaturginja: Eva Kraševec
Kostimografkinja: Sandra Dekanić
Oblikovanje svjetla: Milan Podlogar

Igraju: Iva Babič, Barbara Cerar, Silva Cušin, Maša Derganc, Petra Govc, Nina Ivanišin, Sabina Kogovšek Zrnec, Maja Sever, Nina Valič, Tina Vrbnjak, Barbara Žefran

“Započelo je novo doba našega kazališta. Uporno, glasno i jezovito. Jezovito poput predstave Božić u Ivanovih i baš tako jezovito kao vrijeme u kojem živimo.
Drama Božić u Ivanovih ruskog avangardista i apsurdista Aleksandra Vvedenskog je groteskan i alogičan krik – odraz staljinističkoga režima, apsurdnih sukoba, strogoga realističnog realizma i cenzure tridesetih godina dvadesetoga stoljeća. Krik toga Božića, uprizorenog na maloj sceni ljubljanske Drame nastao je kao odraz današnjih prilika: ubijanja kulture, strogoga sažimanja sredstava i cenzure vremena.
Alejksandar Ivanovič Vvedenski je svoju slobodu misli prerano platio u vlaku, koji ga je 1941. radi proturevolucionarne agitacije vozio u zatočeništvo. Božić u Ivanovih je (…) susret s autorom koji je razotkrio besmislenost sistema, koji prikazuje sudbinu obitelji Puzirjov na građanskome imanju u Rusiji devedesetih godina devetnaestoga stoljeća. Ivanovih, međutim, nema.
Tekst, težak za uprizorenje, redatelj Frljić je povjerio samo glumicama, koje se izmjenjuju u tumačenju uloga obaju spolova, prelaze iz prizora u prizor i mjestimično citiraju didaskalije. Moćna ekipa s izuzetnom Silvom Cušin na čelu, koja veći dio izvedbe predstavlja dadilju ubojicu, autoritet ili sistem, ne potiče osjećaj tragike ili straha, nego prave prisutne jeze(…)”. Helena Cehovin, AirBeletrina