Tako je ako vam se tako čini

Tako je ( ako vam se tako čini)

Petak, 4. 5. 2018. u  19,30 sati

Hrvatski kulturni dom na Sušaku

Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd, Srbija

www.jdp.rs

Luigi Pirandello: TAKO JE (AKO VAM SE TAKO ČINI)

Režija, adaptacija, scenografija i izbor glazbe: Jagoš Marković

Kostimografija: Bojana Nikitović
Dizajn svjetla: Bojan Draganov

Igraju:
Lamberto Laudisi:      PREDRAG EJDUS
Gospođa Frola:           JELISAVETA SABLIĆ
Gospodin Ponza:       MARKO JANKETIĆ
Gospođa Ponza:        NEVENA RISTIĆ
Savjetnik  Agazzi:      BRANISLAV LEČIĆ
Gospođa Amalia:       JASMINA AVRAMOVIĆ
Dino, njihov sin:        LAZAR ĐUKIĆ
Gospođa Sirelli:         VESNA STANKOVIĆ
Gospodin Sirelli:         NENAD JEZDIĆ
Gradonačelnik:           IRFAN MANSUR
Gospođa Cini:            RADA ĐURIČIN
Sobar Agazzijevih:     SLOBODAN TEŠIĆ

Premijera: 4. lipnja 2017.
Trajanje: 1 sat i 25 min bez pauze

Suština Pirandellovog kazališta bila bi savjest čovjeka u borbi sa svojom maskom.

Iako je ukupno književno djelo L. Pirandella  impresivno, najvažniji dio njegovog stvaralaštva predstavljaju drame koje su – sazdane na motivima i temama kao što su relativnost istine, prividnost ljudskog identiteta, neodvojivost stvarnosti i iluzije – postale jedna od prekretnica u razvoju moderne dramaturgije. Pirandellov “teatralizam” izvršio je neizmjerljivi utjecaj na mnoge kazališne  pravce dvadesetog stoljeća, a posebno na teatar apsurda. Njegove najznačajnije drame nastale su između 1917. i 1935.  godine, a 1934. dobio je Nobelovu nagradu “za smjelu i briljantnu obnovu dramskog stvaralaštva”.

Emotivni potencijal  njegovih drama  određen je realizmom koji u svojoj bezobzirnosti i jasnoći nije okrutan, nije sarkastičan, već pun humanosti, jedne očinske dobrote…

Važnost sicilijanske narodne tradicije za njegovo cjelokupno djelo jedan je od ključeva njegovog razumijevanja…

Iz Programa predstave

Izvanredna predstava sazdana od preplitanja značenjskih nivoa, maestralne glume, inspirativne postavke te sjajnih scenografskih i kostimografskih rješenja.
T. Nježić, Blic

Jer kazalište ne teži samo spoznaji faktografske istine, već i njegove suštine. U predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta taj zadatak je sproveden besprijekorno, s nadahnutim i jedinstvenim ansamblom, jasnom, preciznom a opet rješenjima i asocijacijama bogatom režijom, s direktnom refleksijom na sadašnjost i trenutak koji živimo.
Boban Jevtić, NIN

Susret teatralizama L. Pirandella i J. Markovića, u najnovijoj produkciji JDP, vrlo je kompatibilan. Marković je vjerodostojno na sceni sagradio Pirandellovo društvenofilozofsko kazalište, stvarajući kompaktan kor žalosnih likova.
(…)

Na kraju predstave, s nemirnim saznanjem o nesaznatljivosti istine, zelene kulise će se efektno povući. Sa sobom će odnijeti iluzije o postojanju bujnosti života, plodnosti, mira i stabilnosti, koje obično označava jarka zelena boja. Iza nje ostaje sumorno sivilo jalove pozornice, odraz pustinje života, Pirandellove pesimističke vizije svijeta.
Foto:Ana Tasić, Politika
Foto: Nenad Petrović