Buržoazija

2. 5. u 20:00
Hrvatski kulturni dom na Sušaku
Kazalište Na balustradi, Prag, Češka republika

BURŽOAZIJA

Redatelj i izbor glazbe: Jan Mikulašek

Dramaturg: Dora Viceníková
Scena i kostimi: Marek Cpin

Igraju: Jirí Vyorálek, Honza Hájek, Petra Bučková, Magdaléna Sidonová, Anežka Kubatová, Leoš Noha, Petr Jeništa, Miloslav König, Ladislav Hampl

Premijera: 04.09.2013. Trajanje: 1h 10min

Buńuel se poigrava svojim likovima mameći ih finim večerama, a onda ih neprekidno i vrlo domišljato frustrira. Oni se ljute, ali vrlo uljudno iskazuju svoje ogorčenje, kao i stav o svom prirodnom pravu da budu služeni… On, međutim, ogoljuje njihovo licemjerje i potkupljivost. U scenama sna, on istražuje njihove intenzivne strahove – ne samo od javnog poniženja, već i od mogućeg uhićenja… Na kraju zapravo san jednog protagonista inkorporira u fragment sna drugoga. Kad se kompilacija sna u snu objasni, postaje jasno da se Buńuel jednako tako poigrava i s gledateljima.

Redatelj Jan Mikulášek (Zlin,1978) rođen je u glumačkoj obitelji. Na Umjetničkoj akademiji Janáček studirao je režiju. Nakon uspješne produkcije komada o Brechtu Let preko oceana 2001. postaje umjetnički ravnatelj Teatra Polárka u Brnu. U tom periodu zajedno s grupom mladih kazališnih umjetnika bavi se alternativim teatrom,. Bio je umjetnički voditelj teatra Petr Bezruč u Ostravi. Pored režije Mikulašek također sklada za kazalište. Trenutno je na funkciji kućnog redatelja Kazališta Na balustradi.

Mikulášekove režije vidno slijede filmski pristup – pored toga što je režirao mnoge adaptacije filma za kazalište, on koristi i elemente filmskog jezika poput reza, detalja, glazbeni contrapposto ili paralelnu sliku. izvor njegove inspiracije su i lijepe umjetnosti, odakle preuzima i naglasak na mizansceni i svjetlu. Mikulašek je također vrlo vješt u različitim žanrovima, sklon je grotesknoj stilizaciji, nečemu što bi pronašao čak i u ozbiljnom dramskom pismu. Iz programa predstave

Kazalište Na balustradi, Prag – Brojne osobnosti, uključujući Václava Havela, prošli su kroz ovaj češki meko moderni teatar ( kako ga nazivaju kazališni kritičari). Od osnutka 1958. godine ovo je kazalište igralo znakovitu ulogu u društvenom i kulturnom kontekstu Ceške republike. Ovdje su stvorene brojne produkcije koje su predstavljale Cešku na inozemnim festivalima, a jednako tako bio je to dom plejadi čeških dramskih umjetnika. Kazalište Na balustradi je vodeće među suvremenim češkim kazališnim kućama.