Predstavljen program 27. Međunarodnog festivala malih scena

Predstavljen program 27. Međunarodnog festivala malih scena

Predstavljen program 27. Međunarodnog festivala malih scena

Nakon dvije godine pauze, nastavlja se Međunarodni festival malih scena u Rijeci, a kako je istaknuo selektor i producent festivala, dramaturg Jasen Boko, festival se ove godine vraća svojim korijenima, intimnoj komornoj drami. „Ovogodišnji festival bavi se uglavnom disfunkcionalnim obiteljima, ljudima koji bi trebali biti bliski, ali čiji je svijet naseljen demonima preljuba, prevara, odsutnih očeva i potrage na smislom. Sve te predstave koje tematiziraju duboke, intimne obiteljske drame imaju zajednički nazivnik, a to je glumačko umijeće. Ovogodišnji festival svojim izborom i snažnim umjetničkim prisustvom neće odustati od dramskog propitivanja svoga okruženja, a s nekim od glumaca i redatelja Rijeka će se sresti po prvi puta“, istaknuo je Boko i dodao kako je ovogodišnje festivalsko izdanje posvećeno osnivaču festivala, glumcu Nenadu Šegviću.

Edita Karađole Šegvić, Marko Filipović
Edita Karađole Šegvić, Marko Filipović, Vlatka Stanić, direktorica Hotela Bonavia Plava laguna, festivalske rezidencije

Festival će 3. svibnja otvoriti predstava zagrebačkog HNK „U Agoniji“, a publika će kroz nekoliko dana trajanja festivala moći pogledati i „Enigmatske varijacije“ u izvedbi ansambla Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca, predstavu „Klinac“ Slovenskog ljudskog gledališće iz Celja, „Disanje“ Zagrebačkog kazališta mladih, „Hotel Zagorje“ zagrebačkog kazališta Gavella, predstavu „Obitelj“ u izvedbi glumaca HNK Split, predstavu „Moj muž“ u izvođenju glumaca Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, predstavu „64“ beogradskog „Ateljea 212“, a festival će zatvoriti „Sjećaš li se Dolly Bell“ sarajevskog Kamernog teatra 55.

Tatjana Sundać, Jasen Boko, Edita Karađole Šegvić
Tatjana Sundać, Jasen Boko, Edita Karađole Šegvić

Organizator festivala je Umjetnička organizacija HKD Teatar čija je umjetnička ravnateljica Edita Karađole Šegvić istaknula kako je veseli što se festival vraća nakon dvije godine pandemijskih mjera.

 

„Vjerujem da bi Nenad Šegvić nastavak festivala doživio kao vraćanje duga publici, a ja osobno smatram da je moja dužnost da se ne zaboravi njegovo ime i da festival u Rijeci ide dalje“, rekla je Karađole Šegvić .

Gradonačelnik Marko Filipović govori o festivalu
Gradonačelnik Marko Filipović govori o festivalu

Potporu festivalu od samih početaka, od 1994. godine daje i Grad Rijeka, a kako je istaknuo gradonačelnik Marko Filipović, u 26 godina postojanja festival je postao respektabilna kulturna manifestacija u gradu.

„O njegovoj veličini i važnosti dovoljno govori činjenica da je u više od 20 godina trajanja festivala na njemu odigrano više od 300 predstava koje su izveli glumci iz više od 20 europskih zemalja. Riječ je o festivalu koji imaju svoju vjernu publiku, o festivalu za čije se predstave uvijek traži karta više, što vjerujem da će biti slučaj i ove godine. Nadam se da će publika uživati u odabranim predstavama i drago mi je što će festival u narednim godinama čuvati sjećanje na svog osnivača Nenada Šegvića“, istaknuo je gradonačelnik Filipović.

U pratećem programu festivala, u Galeriji Kortil bit će održana izložba kazališnih plakata Predraga Spasojevića, a nakon predstava bit će održani okrugli stolovi na kojima će publika imati prilike čuti još nešto više o samim predstavama.

 

Tatjana Sundać, Jasen Boko
Tatjana Sundać, Jasen Boko

Prije svega želimo istaknuti kako nam je drago što ćemo ponovno moći uživati u bogatom programu festivala. Ambicioznost programa i iznimna kvaliteta predstava, čine ovaj festival iznimno važnim kulturnim događanjem, ne samo u Rijeci, nego i Hrvatskoj, što je i razlog da ga s radošću i ponosom podržavamo cijeli niz godina. Kao banka nastojimo podržati različite segmente društvenog djelovanja. Želja nam je pomoći zajednici u kojoj poslujemo, stoga je i ovo sponzorstvo nastavak niza aktivnosti koje podržavamo i provodimo. Kao najveća lokalna banka, osjećamo obvezu podržavanja projekata našeg grada Rijeke i županije” istaknula je Tatjana Sundać, direktorica regionalne direkcije Sektora građanstva Erste banke.

Vlatka Stanić, direktorica Hotela Bonavia Plava laguna, festivalske rezidencije, naglasila je kako će, kao i proteklih godina  Hotela Bonavia Plava laguna biti dobar domaćin gostima festivala.

Ulaznice u prodaju kreću 11. travnja i prodavat će se u prostoru Informativnog centra Grada Rijeke na Korzu od 17 do 19 sati, a bit će ih moguće nabaviti i na dan predstave, sat vremena prije početka na mjestu izvedbe.

Generalni sponzor Festivala je i ove godine Erste banka, a festivalska je rezidencija  Hotel Bonavia.

%d blogeri kao ovaj: