Ciganin, ali najljepši

Ciganin, ali najljepši

Petak, 11. 5. 2018. u 19,00 sati
Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca

HNK u Zagrebu, Drama

www.hnk.hr

Kristian Novak: CIGANIN, ALI NAJLJEPŠI

Redatelj:  Ivica Buljan

Dramaturg: Ivor Martinić
Scenograf: Aleksandar Denić
Kostimografkinja: Ana Savić Gecan
Skladatelj: Mitja Vrhovnik Smrekar
Oblikovanje svjetla: Sonda 4
Oblikovanje videa: Toni Soprano
Koreograf: Leo Radolfi

Uloge:
Sabolščak:
Milena, raspuštenica:  NINA VIOLIĆ
Sandi Ignac, Ciganin, ali najljepši:    FILIP VIDOVIĆ
Japica Rudolf, starac: FRANJO KUHAR
Milenin brat:   IVAN GLOWATZKY
U ostalim ulogama: BARBARA VICKOVIĆ, ANA BEGIĆ, KSENIJA MARINKOVIĆ, NIKŠA KUŠELJ, SINIŠA POPOVIĆ, VLASTA RAMLJAK, MIRTA ZEČEVIĆ, JELENA PERČIN, KRISTIJAN POTOČKI, SILVIO VOVK, DAMIR MARKOVINA, DORA LIPOVČAN

Bukov dol
Albina, Sandijeva majka:      ALMA PRICA
U ostalim ulogama: TIN ROŽMAN, UGO KORANI, IVAN COLARIĆ, LIVIO BADURINA, BOJAN NAVOJEC, ALEN ŠALINOVIĆ

Mosul
Nuzat, kurdski izbjeglica:      DUŠAN BUĆAN
U ostalim ulogama: JOSIP BRAKUS, LUCA ANIĆ, DAMIR MARKOVINA, NIKŠA KUŠELJ, SILVIO VOVK

Policija
Plančić, policajac iz Zagreba: LUKA DRAGIĆ
Bule, policajac iz Zagreba:     KREŠIMIR MIKIĆ
U ostalim ulogama: GORAN GRGIĆ, SLAVKO JURAGA, IVAN JONČIĆ,  ZIJAD GRAČIĆ

Premijera: 30. prosinca 2017.
Trajanje: 3 sata i 30 min s pauzom

Izgrađen na predlošku istoimenog, nagrađivanog, a i rado čitanog romana Kristiana Novaka iz 2016. (,,,) nadahnuto je poetski stiliziran komad čiji se tvorci vješto služe izražajnim arsenalom medija kako bi se kroz priču o zabranjenoj, odnosno barem nepoželjnoj ljubavi između sredovječne, ili žene u najboljim godinama, … Hrvatice Milene i mlađahnog Roma Sandija, stanovnika Gornjeg Međimurja, pozabavili predstavljanjem karaktera i koprcanja malih ljudi, nemoćnika smještenih pri društvenom dnu, na repu hranidbenog lanca, u nejasnim i nestalnim okvirima vladajućih pravila. Kroz pojedinačno o općem.

Već je negdje primijećeno kako Buljan razmišlja filmski, …, pri čemu je ovaj „Ciganin, ali najljepši“, ne tek tematski, nego i po izvedbenoj zbijenosti, pozitivno asocirao na neku moguću, odgovarajuće osuvremenjenu međimursku inačicu crnovalnog filma čijim se protagonistima 21. stoljeća oči mažu parolama političke korektnosti (Romi i neromi), dok korumpirani predstavnici vlasti aktivno sudjeluju u, primjerice, unosnom krijumčarenju izbjeglica.
Janko Heidl

Unutar koherentne  kriminalističke priče likovi su podijeljeni u četiri kruga, četiri entiteta: grupa likova iz Sabolščaka ( selo u Međimurju), zatim grupa Roma iz Bukova dola, pa emigranti iz Mosula i napokon Policajci iz Zagreba (…)

Radnja se zbiva istodobno i realno i nerealno (…)

Osebujni su plemenski marginalci iz Sobolščaka ili Bukova dola, koji žive unutar svoje etničke skupine…i pri tom neoborivo ruše sve poznate slike koje o njima imamo. Kako su na sceni nazočne uglavnom primitivne etničke skupine, tu je, naravno, muško načelo jako snažno. Daleko prisutnije od onog ženskog. Zato u predstavi ima toliko testosterona…
Mani Gotovac, Jutarnji list

Dopuštene mržnje i zabranjene ljubavi
I Nina Violić i Filip Vidović igraju svoje likove s poštovanjem prema provaliji poraza koju oboje donose u vezu kao svojevrsni emocionalni miraz i s kojim nastavljaju trajati i mimo svoga zajedništva, svaki na svoj način otkrivajući da je svijet pobjednika ili svijet „uspješnih ljudi“ daleko mračniji, okrutniji i hladniji od svijeta Gubitnika (…)

Sama činjenica da predstava stvara galeriju savjesnih ljudi koji se milimetar po milimetar bore protiv različitih predrasuda, veliki je umjetnički uspjeh.

Premda Buljan misli kazalište kao da je  u pitanju film, glumački rad na pozornici ispada iz distanciranosti filmske slike otvarajući je nepredvidljivosti i dubini živog ljudskog kontakta.
Nataša Govedić, Novi list

Jedna od najsmjelijih priča suvremenog hrvatskog teatra
Tu su obračuni, ubojstvo, istraga, zatvor, kriminal, prostitucija, korumpirani policajci, politički skandali. Društvo u malom – Hrvatska na sceni.
Nina Ožegović, T Portal

Foto: Marko Ercegović