U agoniji

Hrvatski kulturni dom na Sušaku, Galerija Kortil – 5. 5. u 21:00 h
PUK – Putujuće kazalište i Centar mladih – Scena Ribnjak

Miroslav Krleža: U agoniji

Projekt: Nele Kocsis, Darka Stazića i Ozrena Grabarića

Scenografija: Petra Kriletić
Kostimografija: Marita Ćopo
Autor videa: Filip Šovagović

Igraju: Darko Stazić, Nela Kocsis, Ozren Grabarić

Premijera: 2. i 3. 10. 2015.
Trajanje: 1h 30min

…u sat i pol igre na komornoj sceni, koja djeluje kao nešto veća dnevna soba, osjeća se da je troje glumaca prošlo kroz težak proces rada na tekstu, ulogama i samima sebi, ali ono ?to oni kao rezultat pokazuju moglo bi se nazvati lakoća kraljevske glume.( …)
Na teatarskom nebu punom zvijezda dobro kazalište ne događa se svake noći; nakon ove premijere na sceni Ribnjak na tom nebu kao da se upalila jedna nova svjetiljka.
Bojan Munjin, Novosti

U komornoj verziji “Agonije” Nela Kocsis je razmahala svoj raskošni glumački talent i ulogu ostvarila u registru emocija s kojima bi, vjerujemo, bio zadovoljan i sam Krleža.
Darko Stazić pred lice javnosti vratio se kao glumac, jedan od troje aktera, ali i autora Krležine drame “U agoniji” kojim je u petak otvorena nova zagrebačka teatarska scena ? Scene Ribnjak.
(…) ispred njega stoji Ozren Grabarić, glumac koji kao da je stvoren za teške Krležine rečenice, za jednog od njegovih intelektualaca koji su jaki na riječima, a slabi na djelima. I ovdje, na minimalnoj sceni, dok mu publika doslovno diše za vratom, Grabarić ni na trenutak ne gubi koncentraciju i temelj je kreacijama ostalih. Bojana Radović, Večernji list

Slavna Krležina drama, dio trilogije o Glembajevima, postavljena je kao žestoki sukob troje ljudi. U središtu svevremenske priče o ljubavnom trokutu i usponima i padovima u društvu nalaze se senzitivna i razočarana Laura Lenbach (Nela Kocsis, koja hrabro podnosi imovinsku i društvenu degradaciju radeći u svojoj krojačnici …, njen intimni prijatelj, odvjetnik dr. Ivan pl. Krizo već (Ozren Grabarić), koji se uspio snaći u novonastalim društvenim situacijama te Laurin mu?, pijanac i karta?, bivši konjanički potpukovnik i bivši zatvorenik barun Lenbach (Darko Stazić).
Cijela se drama odigrava u Laurinu krojačkom salonu pa gledatelje već u predvorju dočekuju “singerice” i krojni arci, a pozornica je smještena u sredinu male dvorane, “stisnuta” između dvaju manjih gledališta. Predstavu U Agoniji su igrala brojna kazališta i brojne glumačke postave od Beograda i Zagreba do Osijeka i Ljubljane, ali ova koja je sad izvedena na novoj sceni koju vodi Nebojša Borojević nešto je posebno. Ona je napravljena tako da scena nakon izvjesnog vremena postaje premalena, a samo veliki glumci mogu ispuniti scenu svojom osobnošću.
Ivo Štivičić za Telegram