Hedda Gabler

7. 5.2015.
Hrvatski kulturni dom na Sušaku
SNG DRAMA Maribor, Slovenija

Henrik Ibsen: HEDDA GABLER

Redateljica: Mateja Koležnik

Dramaturg: Goran Ferčec
Scenograf: Marko Japelj
Kostimogr: Alan Hranitelj
Skladatelj: Mitja Vrhovnik Smrekar
Koreograf: Matija Ferlin
Oblikovatelj svjetla: Pascal Merat

Igraju: Nataša Matjašec Rošker, Jurij Drevenšek, Maša Žilavec, Mateja Pucko, Ivo Ban, Matjaž Tribušon

Premijera: 6. 2. 2015.
Trajanje: 1h 15min

Premda stvorena daleke 1890. godine junakinja Ibsenove drame Hedda Gabler izuzetno je suvremena osobnost, s naglašenom individualnom notom i nepokolebljivom vjerom u slobodu osobnog izbora.

Hedda predstavlja ženu nejasne prošlosti, kaotične sadašnjosti i posve neizvjesne budućnosti. O njoj znamo samo onoliko, koliko se o njoj može saznati u jednom danu i jednoj noći. Drama je reducirana na komornu situaciju gradskoga salona kao mjesta slabih, a proračunatih odluka i tematski spada u ciklus posljednjih Ibsenovih drama , kojima je svojstven pesimizam, melankolija i naposljetku također i smrt.

Heddin odnos prema obitelji i društvenim konvencijama kao i njen strah od skandala je virus iz kojeg se razvija njena shizofrenija. Njeno poimanje zatvorenog kućnog života, uz dobrog i cijenjenog supruga i dužnosti, koje pripadaju supruzi, istovremeno je duboko i intimno prožeto otporom prema svemu tome. Razapeta između želja i mogućnosti, a nesposobna za uspostavljanje odnosa između vlastite individualnosti i društvenih konvencija, poseže za najradikalnijom gest om slobodne volje.
Odabrano iz programske knjižice predstave

Velikan svjetske književnosti Henrik Ibsen u svome se djelu od samoga početka obara na konvencionalne odnose među spolovima kao i na ustanovu braka. Drame nastavlja stvarati u duhu oštre i nemilosrdne kritike suvremenog društva s naglaskom na afirmaciji individualne slobode i nezavisnosti, pravu žene na vlastiti život, kao i problemima braka i osobnog morala. Trajna vrijednost njegova djela kristalizira kritički humanizam u sukobima pojedinca i društva te suprotnostima između snova i stvarnosti.
S Heddom Gabler Ibsen je preteča dramske poetike, iz koje će se napajati dramatičari dvadesetog stoljeća.
Odabrano iz programa predstave

“Vrhunska predstava, vrhunska Hedda.”
P. Vivialdi, Večer

“Potcrtano discpilinom
…istraživanje događajnih niti je sistematično, podjela psiholoških profila utvrđena, mizanscena strogo zadana, uporaba glazbenih učinaka pažljivo dozirana…”
Zala Dobovšek, Pogledi