Klinac

Srijeda, 4. 5. 2022., u 20 sati
Hrvatski kulturni dom na Sušaku
Slovensko ljudsko gledališče Celje, Slovenija

www.slg-ce.si/

Mike Bartlett: Klinac

Režija: Peter Petkovšek

Uloge:

John: Urban Kuntarič
M: Aljoša Koltak
Ž: Maša Grošelj
O: Branko Završan

Dramaturg: Urban Zorko
Scenografkinja: Sara Slivnik
Kostimografkinja: Tina Bonča
Autor glazbe: Peter Žargi
Oblikovatelj svjetla: Andrej Hajdinjak

Premijera: 3.12.2021.

Trajanje: 1h i 45 min

Foto: Jaka Babnik

Kao jedan od najpronicljivijih autora i najoštrijih pera svoje generacije, engleski je dramatičar i scenarist Mike Bartlett (1980) dosad osvojio brojne nominacije i nagrade za svoj rad. U predstavi Klivac (Cock), za koju je dobio svoju prvu prestižnu nagradu Laurence Olivier, istražuje pitanja identiteta i nemogućnost odluke.

Protagonist John razapet je između dugogodišnjega partnera i žene koju je tek nedavno upoznao. I jednome i drugome obećava da će ostati s njim, odnosno s njom. Priča doseže vrhunac u prizoru večere tijekom koje mora donijeti odluku. John predstavlja bezimenog pojedinca kojega određuju tek perspektive drugih. Na poticaj „budi to što jesi“ odgovara: „Ali nemam blage ideje tko je to“. Bježi od odluke i svaki se put priklanja snažnijoj želji sugovornika koji ga kategorizira na ovaj ili onaj način. Svi ga tjeraju na odluku, siguran odabir, jasnu izjavu, dok se sam pridržava neopredijeljenoga statusa quo   u koji se postavlja tek nijekanjem tuđih projekcija, no ne i afirmacijom samoga sebe.

Kružni pješčanik, omeđen tribinama može biti detaljno uređen japanski vrt i prostor igre za 4 glumca u amfiteatru. Točna i čista je i režija Petra Petkovšeka koji asketizmom svih elemenata na pozornici podupire snažnu igru u intenzivnom, razigranom tempu emocija. John, jedini Bartlettov dramski lik s vlastitim imenom, grabljenjem sitnoga crnog pijeska istovremeno ocrtava svoj prostor, granice prema drugima i bliskost s njima. Više je godina živio s muškarcem, sad je pak susreo ženu s kojom odmah uspostavlja intiman odnos. Zato preispituje svoj identitet.
Vilma Štritof, Radio Slovenija