Cabaret Brecht – zadrživi uspon Artura Uija

5.5.2013.
Skladište 41, luka Baroš
Kazalište Ulysses, Zagreb – Hrvatska

B. Brecht: CABARET BRECHT – ZADRŽIVI USPON ARTURA UIJA

Režija: Lenka Udovički

Dramaturginja: Tena Štivičić
Scenograf i oblikovatelj svjetla i videa: Deni Šesnić
Kostimografkinja: Bjanka Adžić Ursulov
Skladatelj: Nigel Osborne
Prepjev songova i oblikovatelj zvuka: Davor Rocco
Koreograf: Staša Zurovac
Scenski pokret: Mladen Vasary

Igraju: Ozren Grabarić, Mislav Cavajda, Goran Bogdan, Filip Detelić, Damir Poljičak, Damir Šaban, Jerko Marčić, Igor Kovač, Zoran Pribičević, Maja Posavec, Mladen Vasary, Jure Ianušič

Glazbeni izvođači gosti: The Petrojvic Blasting Company

Zadrživi uspon Artura Uija Bertolt Brecht je napisao 1941. u manje od mjesec dana, čekajući u Finskoj vizu za Ameriku. Zbog gorljivog anti-hitlerovskog angažmana u Njemačkoj već nekoliko godina nije bio siguran. U ovom je komadu, u širokim satiričnim potezima, kroz prizmu gangsterskog miljea u doba financijske krize u Americi raščlanio okolnosti koje su omogućile Hitlerov dolazak na vlast.

Svaka scena ove satirične alegorije parafraza je stvarnog povijesnog događaja ključnog za Hitlerov uspon u godinama koje su prethodile Drugom svjetskom ratu i u, za Brechta tipičnom pristupu društvu kao nečemu što se može i mora mijenjati, otvara mogućnost jednog drugačijeg sagledavanja poznatih događaja – kao niz propuštenih mogućnosti da se nadiruću opasnost spriječi. Ullysesov Cabaret Brecht – Zadrživi uspon Artura Uija kombinacija je mjuzikla, opere i drame koja kroz poetiku nijemog filma stvara groteskni brehtijanski svijet dvadesetih godina prošlog stoljeća, a završava u današnjem vremenu.