Bacač kocke

8.5.2011.
HKD Galerija Kortil
Sputnik Shipping Company, Budimpešta – Mađarska

BACAČ KOCKE

Režija: Viktor Bodo

Autori: Viktor Bodó, András Vinnai, Tamás Turai i Julia Róbert,
Režija: Viktor Bodó
Dramaturzi: Julia Róbert, Tamás Turai; Kostimi: Andrea Kovács; Glazba: Gábor Keresztes; Photo-video: Ferenc Tóth Simon

Igraju: Gábor Fábián, György Gazsó, József Gyabronka, Anna Hay, Péter Jankovics, Lote Koblicska, Bence Lajkó, Gusztáv Lajkó, Anna Réti, Zoltán Szabó, Rozália Székely, Zita Téby, Sándor Terhes, Simon Ferenc Tóth

Premijera: 15. 1. 2010
Trajanje: 100 min

Zabavna i inventivna predstava Čovjek kocka temelji se na istoimenom kultnom romanu čiji je glavni lik, poznati psihijatar Luke Rhinehart. Nakon tridesete, postaje svjestan činjenice kako je njegov život postao svakodnevna, dosadna rutina, a on njezin zatvorenik. Luke odluči prekinuti svoj mondeni život i svoju sreću staviti na kocku. Kao posljedica te odluke njegov život počinje se raspadati kao i životi njegovih bližnjih. Izbjegava odgovornosti svakodnevnog privatnog i poslovnog života, a on se pretvara u šizofreni bodoovski nadrealistički labirint iz kojega nije lako naći izlaz. Predstava izbjegava realistički okvir uspostavljajući raznolike perspektive odnosa unutarnjeg života i vanjskih događaja postavljajući pitanje nužnosti nekih društvenih tabua.

Virtuozni postmodernistički teatar s elementima kabarea i fantastičnim glumačkim transformacijama prepoznatljiva je redateljska poetika mađarskog redatelja mlađe generacije Viktora Boda koji se prvi puta predstavio riječkoj publici na MFMS 2007. predstavom Samljeveninestao.
Iz programa predstave

Bodo i njegova ekipa ne otkrivaju ništa novo: ono što imamo pred sobom je dosljedni vrhunski post-modernistički cabaret. Tečno govore staromodnim idiomom komedije. čak su i šale, koje su što su iracionalnije i neshvatljivije to gluplje same po sebi…Scenografije i nema do nekoliko stolica, jedino kostimi prizivaju mnogostruke iluzije i čuda. Pravi teatar i ne treba više od toga. Dok se čupa iz konvencionalnosti, štoviše secira istine kojih se treba kloniti, glumačka ekipa ubire plodove vraškog veselja i djetinje potrebe za zabavom i veseljem.
Laszlo Zappe, nol. hu