Gospoda Glembajevi

3.5.2011.
Hrvatski kulturni dom na Sušaku
Kazalište Atelje 212, Beograd, – Srbija

M. Krleža: GOSPODA GLEMBAJEVI

Režija: Jagoš Marković

Scenograf: Miodrag Tabački
Kostimograf: Zora Mojsilović
Umjetnicka savjetnica: Mani Gotovac
Dizajn svjetla: Radomir Stamenković

Igraju: Boris Cavazza, Anica Dobra, Nikola Ristanovski, Jelena Đokić, Vlastimir Đuza Stojiljković, Branislav Trifunmović, Tanasije Uzunović, Svetozar Cvetković, Mladen Sovilj, Stefan Trikoš, Aleksandar Đurđić

Premijera: 4. II. 2011.
Trajanje: 120 min

Napisani 1929. “Glembajevi su tamna prognoza svijeta. Glembajevi se raspadaju kao pojedinci, kao subjekti, ali glembaizam kao sustav, funkcionira i dalje. Besprijekorno. Njihove su ruke prepune dnevno-politicko-mafijaških poslova. U odjecima komunizma, fašizma i klerikalizma. Leone je, dakle, onaj Drugi. On je razlika. U II. činu naprosto su opipljive dvije forme življenja, dva različita jezika, onaj oca i onaj sina. Nepomirljiv je jaz medu njima. Glembajevi su klasični falocentricni sustav. Za njih žena postoji samo kao trenutak zadovoljstva koje pruža njezino tijelo…Castellica je svoju erotičku inteligenciju razmijenila za moć do koje dolazi prodajom sebe. Time postaje opasnost cijelom društvu.

Prizor između oca i sina prepoznaje se već na pokusu kao dramsko čvorište…U tom prizoru otac i sin bore se na život i smrt. Prostor je vrlo tijesan…Osjeća se miris krvi…Ali Leone zna i da će iz smrtonosno ranjene zvijeri uvijek izrastati bezbrojne glave kao u vizijama apokalipse i da ih je uzaludno ubijati. U tome je njegova osobna tragedija. Puba je, naime, već na pomolu. Neofašistički odlikaš preuzet će vodstvo firme Glembay. Leone se ne može smjestiti nigdje, on je doslovce – izglobljen. U tijesnoj rupi odra i egzistencije Leone lucidno vidi cijeli svoj život. Okosnica Glembajevih jest sinovljeva drama kao vječna i kružna konstelacija europskog prostora od Oresta preko Hamleta do Ničijeg sina.”
Mani Gotovac, Iz programske knjižice

“Krleža je pristupačan, nije dosadan, naprotiv polemičan je, pa njegova drama u Ateljeu 212 ima pretežno formu obračuna, rasprave, polemike, istjerivanja istine na čistinu. Gadost i prijetvornost su čas komični, čas odurni, dramatični, zloćudni. Glembajevi kao da su danas pisani, mogu se igrati s ovim izvanrednim glumačkim ansamblom s podjednakim uspjehom u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Skopju… Zrelo mišljena, valjano odmjerena, dobro igrana predstava.”
Muharem Pervić, Politika

“U ovoj tabloidnoj stvarnosti, s mizernim društvenim kriterijima, Miroslav Krleža je odlična referenca koliko je banalno sve ovo što živimo!”
Kokan Mladenovic, direktor Atelja 212