O konceptu lica sina božjeg

4.5. u 20:00 h
Hrvatski kulturni dom na Sušaku
Galerija KortilSocietas Raffaello Sanzio, Cesena, Italija

O KONCEPTU LICA SINA BOŽJEG

Koncept i režija: Romeo Castellucci

Umjetnički suradnik: Giacomo Strada
Autori likovnog oblikovanja predstave: Istvan Zimmermann, Giovanna Amoroso
Majstori zvuka: Marco Canali, Matteo Braglia
Svjetlo: Fabio Berselli, Luciano Trebbi
Producent: Societas Raffaello Sanzio

Koproducenti: Athens Festival, Barbican London and SPILL Festival of Performance, BITEF, Chekhov International Theatre Festival / Moscow, deSingel international arts campus / Antwerp, Festival de Avignon, GREC 2011 Festival de Barcelona, Holland Festival / Amsterdam, International Theatre Festival DIALOG Wroclav / Poland, Le-Maillon, Peak Performances @ Montclair State-USA, Romaeuropa Festival, spielzeit europa I Berliner Festspiele, TAP Theatre Auditorium de Poitiers- Scéne Nationale, The National Theatre / Oslo Norway, Theater der Welt 2010, Thhetre de la Ville-Paris, Theatre de Strasbourg / Scéne Europaenne, Theatre festival SPIELART München, Theatre National de Bretagne / Rennes 2011.

Igraju: Gianni Piazzi, Sergio Scarlatella te Dario Boldrini, Vito Matera i Silvano Voltolina

Kazališna skupina na čijem je čelu karizmatični Romeo Castellucci u pravilu nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a njegove su predstave ili obožavane ili žestoko osporavane. To vrijedi i za ovu s kojom dolaze na riječki festival, a koja je praizvedena 2011. i čija je gotovo svaka izvedba izazvala veći ili manji skandal diljem svijeta.

Naime, O konceptu lica Sina Božjeg, predstava je koja se bavi jednim od temeljnih izazova s kojima se suočava svaki vjernik, zašto Bog dozvoljava nepravde, patnje i zlo, i može li se usprkos činjenici da nas okružuju i dalje iskreno vjerovati?

Na prvi je pogled riječ o kontrapunktu između projiciranoga lica Sina Božjeg, s relativno nepoznate slike Salvator Mundi renesansnoga slikara Antonella da Messine, i hiperrealističkog prizora koji se odvija ispred platna. Na vertikali od onoga najnižeg tjelesnog do onog uzvišenog i transcendentalnog, Romeo Castallucci razvija metaforu koja otvara ranu najdubljih egzistencijalnih pitanja..