Generacija 91. – 95.

6.5.2011.
Hrvatski kulturni dom na Sušaku
Zagrebačko kazalište mladih -Hrvatska

Dežulović/ Ferčec/ Šeparović: GENERACIJA 91.-95.

Režija: Borut Šeparović

Dramaturg i asistent režije: Goran Ferčec
Scenografija: Borut Šeparović
Kostimografija: Doris Kristić i Borut Šeparović
Glazba: Hans Zimmer, Samuel Barber, Philip Glass, Henryk Górecki

Igraju: Aldin Kasumović, Andrej Kopčok, Andrej Vesel, Bernard Tomić, Dario Stajčić, Filip Jurković, Ivan Fedor, Ivan Pašalić, Luka Šulje, Matija čigir, Matija Šakoronja, Nikola Nedić, Svebor Kamenski Bačun

Premijera: 24.11.2009.
Trajanje: 110 min

Predstava Generacija 91.- 95. nastala je po motivima romana Jebo sad hiljadu dinara poznatoga splitskog novinara i pisca Borisa Dežulovića. U predstavi glume polaznici dramskog studija Učilišta Zagrebačkog kazališta mladih, a redatelj je Borut Šeparović. Okosnica je priče apsurdna situacija koja nastaje susretom dviju skupina prerušenih vojnika na tajnom zadatku, pripadnika HVO-a i Armije BiH, u ljeto 1993. negdje u bosanskoj zabiti. Tragedija zabune neizbježna je. Dežulovićeva je priča izmišljena, dok je povijesna činjenica u koju je smještena – realna.

Dvije skupine vojnika, šestorica pripadnika HVO-a i šestorica Armije BiH, ubacuju se radi izviđanja na zaraćeni teritorij ničije zemlje. Osim što je susret neizbježan, do zapleta dolazi i zbog činjenice da su obje strane prerušene u uniforme neprijateljske vojske.
Dvanaest mladića (izabranih na audiciji organiziranoj u prosincu 2008.) u dobi od četrnaest do osamnaest godina preuzima na sebe biografije dvanaest Dežulovićevih fikcionalnih likova i preko njih ulazi u ratnu kronologiju devedesetih i vrijeme koje je prethodilo devedesetima. U prostoru između fikcije romana s jedne i fikcije kazališta s druge strane, jedini stvarni element upravo su dječaci i mladići rođeni u vrijeme Domovinskoga rata, odnosno, generacija čije je iskustvo Domovinskog rata moguće tek posredstvom nekoga drugog (obitelji, škole, medija…) tko im je o ratu govorio. Predstava Generacija 91.-95. hommage je Montažstroju, performerskoj, plesnoj i dramskoj skupini, utemeljenoj potkraj 1989. godine, koja je s radom počela prije 20 godina upravo u Zagrebačkom kazalištu mladih.
Iz programa predstave

“Upravo je identitet, a ne istina o ratu, najvažnija tema koju, čak i nesvjesno, otvaraju izvođači, i pritom im pomaže činjenica da su naturščici i u godinama kad se još otvoreno srame sami sebe, ali si i mogu reći mnogo toga što će kasnije, slučajno ili namjerno, zaboraviti.”
Igor Ružić, Kazalište 41/42 2010.