Mrzim istinu

6. 5. 2012.
HKD, Galerija Kortil
Teatar &TD, Zagreb, Hrvatska

O. Frljić: MRZIM ISTINU

Režija: Oliver Frljić

Igraju: Ivana Roščić, Rakan Rushaidat, Filip Križan i Iva Visković

24. travnja 1992. Oliver Frljić u svojoj šesnaestoj godini napušta roditeljski dom. Ono što u tom trenutku izgleda kao kratkotrajno razdvajanje od obitelji, postat će trajno stanje. Slijede godine izbjeglištva, prvi studij, drugi studij, zasnivanje vlastite obitelji, treći studij, početak profesionalne kazališne karijere, postupna afirmacija, raspad obitelji, ova predstava. Ova predstava nas vraća u vrijeme prije 24. travnja 1992.
Svoj dramaturški temelj predstava gradi na tenziji između različitih obiteljskih dokumenata i autorovih svjedočanstava te fikcionalnog statusa koji ovi dokumenti i svjedočanstva dobivaju u prostoru kazališne prezentacije. Iz programa predstave

Istina o obiteljskim lažima
Mrzim istinu funkcionira kao istraživački laboratorij u kojem se ništa ne skriva i u kojem se miješaju kazališni jezik i potreba za osobnim angažmanom (…) Radeći predstave na svakom kraju nesretnoga balkanskog trokuta, Frljiću je važno da se svatko sa svojom istinom  od raspada Jugoslavije, preko tajkunizacije, do crkava i novog primitivizma na pozornici suoči sam (…) glumci preko osobne uključenosti u problem u izvedbenom smislu blistaju neobičnim sjajem.
Bojan Munjin, Novosti

Zbirka obiteljskih noževa
Predstava se može gledati kao psihodrama javnog igranja trauma autorove obitelji, a i kao izvedba tipičnih konflikata koji su obilježili život u Bosni tijekom devedesetih: rasizam, nacionalizam, obiteljsko nasilje.
Nataša Govedić, Novi list