Festival ide dalje – Jasen Boko selektor i producent Međunarodnog festivala malih scena

Festival ide dalje – Jasen Boko selektor i producent Međunarodnog festivala malih scena

Festival ide dalje – Jasen Boko selektor i producent Međunarodnog festivala malih scena

Međunarodni festival malih scena, manifestacija koja je ostavila dubok trag u riječkoj kulturi ide dalje, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u hotelu Bonavia.

Odlaskom utemeljitelja i umjetničkog direktora Festivala  Nenada Šegvića završilo je dugo i uspješno razdoblje Međunarodnog festivala malih scena, nakon čega je budućnost Festivala jedno vrijeme bila neizvjesna. Predstavnici Umjetničke organizacije HKD Teatar Međunarodni festival malih scena, nakon brojnih upita koji su stizali iz brojnih kazališnih kuća iz zemlje i inozemstva, kazališnih i djelatnika u kulturi, razmotrili su sve mogućnosti i različite opcije te uz podršku Grada Rijeke odlučili nastaviti ovu priznatu međunarodnu u kazališnu manifestaciju.

O budućim planovima Međunarodnog festivala malih scena govorili su gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, dramaturg, selektor i producent festivala Jasen Boko, Vlatka Stanić, direktorica Hotela Bonavia Plava laguna, dugogodišnje festivalske rezidencije, te koordinatorica Festivala Višnja Višnjić Karković koja je pročitala i priopćenje Edite Karađole Šegvić, umjetničke ravnateljice umjetničke organizacije HKD Teatar Međunarodni festival malih scena, koja zbog bolesti nije prisustvovala konferenciji.

Višnja Višnjić – Karković

„Nastavak organizacije ovog festivala čini mi se kao najbolji način očuvanja uspomene na Nenada Šegvića“, rekao je Jasen Boko, selektor i producent festivala te dodao kako će, od sljedećeg Festivala koji će se održati u svom ustaljenom terminu, svibnju sljedeće godine, jedna nagrada nositi njegovo ime. „Odlučeno je kako će nagrada na najbolju predstavu nositi ime Nenada Šegvića čime vjerujem da će se njegovo ime prenijeti i izvan granica Hrvatske, budući da često inozemne predstave na Festivalu budu proglašavanje najuspješnijima“, rekao je Boko i dodao kako osjeća veliku odgovornost, ali i čast što može biti selektor programa Festivala. „Ove godine budžet Festivala je manji nego inače, ali neće mi to biti alibi za kvalitetu programa. Proces selekcije trenutno je još uvijek u tijeku, ali ono što mogu reći jest da će se ovim izdanjem Festival vratiti svojim korijenima, a to su komorne scene“, rekao je Boko.

Važnost nastavka održavanja Festivala prepoznao je i Grad Rijeka, a prema riječima gradonačelnika, riječ je o manifestaciji koja je s godinama postala institucija. „Tijekom 26 godina izvedeno je više od 250 predstava koje je pogledalo oko 50.000 gledatelja, a riječ je o Festivalu koji u Rijeku privlači ljubitelje kazališne umjetnosti iz cijele Hrvatske pa i inozemstva“, rekao je Filipović i dodao kako mu je zadovoljstvo da Festival ide dalje i to u spomen na svog osnivača. „Nenad Šegvić svojom je neiscrpnom energijom postigao da Festival postane ono što je danas i ovo je najbolji način da održimo sjećanje na njega“, zaključio je Filipović, s kojim se složio i pročelnik Šarar koji je istaknuo kako je riječ o festivalu neupitne kvalitete i značaja. „Radi se o manifestaciji s dugogodišnjom tradicijom i drago mi je što ide dalje i što imamo mogućnost dati sve od sebe kako bismo oplodili energiju koju je Nenad Šegvić utkao u ovaj Festival i nadam se da ćemo svi zajedno biti dobri baštinici njegove ostavštine“, zaključio je Šarar.

Također, na konferenciji je rečeno kako je trenutno u procesu osnivanje „Zaklade Nenad Šegvić“ čija će uloga biti pomoć u školovanju jednog ili više dramskih umjetnika.

%d blogeri kao ovaj: