Predrag Spasojević, Kazališni Plakat

Paralelni program: Predrag Spasojević, Kazališni Plakat

“…Uz rješenje cjelokupnog vizualnog identiteta, Predrag Spasojević je u “zlatnim” godinama Kazališta, od 1990. do 1993., unatoč kriznim i ratnim vremenima, dizajnirao seriju vrlo popularnih plakata.
Najupečtljiviji je njegov osebujan stil i uvijek prepoznatljiva ruka, barem kad je riječ o njegovu kazališnu plakatu koji se razlikuje od njegova turističkog i filmskog plakata, za koje često koristi fotografiju kao predložak ili pak dizajnerski aranžira prostor za fotografsko rješenje.
“Kazališnu vizualnost” što ju je razvio u Splitu, nastavio je raditi i u Rijeci. Spasojević je u svojim radovima u stanju koristiti različite “opasne” dekorativne elemente, obrube i čipke, graciozne ženske likove, uglađene draperije, neubičajno minuciozne detalje i elemente kiča. Kadar se prepustiti krajnjoj sentimentalnosti, kao i izrazitoj groteski. U njegovim je radovima uvijek očita izvjesna likovna slojevitost i grafički osjećaj kakvog nije bilo u riječkim kazališnim plakatima prije Spasojevićeva. Naime, on u svojim rješenjima zna izrazito “bešavno” spojiti i pretopiti u likovno jedinstvo posve raznorodne elemente, plošne i voluminozne dijelove, kolažiranje s crtanjem i tehničkim, tiskarskim efektima što ih postiže vrhunskim poznavanjem grafičkih mogućnosti sitotiska i offseta.
Spasojević ostvaruje jednu od najupečatljivijih i najcjelovitijih zbirki riječkog kazališnog plakata, i to više uvjerljivošću negoli brojem tiskanih plakata. A glavnina je njegovih radova nastala u samo dvije kazališne sezone…”
Ervin Dubrović
(iz monografije “Riječki kazališni plakat 1833.-1996.”)