Izložba kazališnih plakata Mirka Ilića iz fundusa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci

Izložba kazališnih plakata Mirka Ilića iz fundusa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci

Izložba kazališnih plakata Mirka Ilića iz fundusa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci

U sklopu programa Međunarodnog festivala malih scena, u Galeriji Kortil otvorena je izložba kazališnih plakata svjetski poznatog dizajnera Mirka Ilića iz fundusa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

Ilić je početkom osamdesetih godina prošloga stoljeća pokrenuo novi val zanimanja hrvatske javnosti za strip, snažno označio prodor dizajna na naše područje i postigao iznimne rezultate u ilustraciji, 3D grafici i edukaciji.

Riječ je o autoru koji je 70-ih i 80-ih godina obilježio našu scenu, ne samo grafičkog  dizajna, glazbe novog vala, nego i brojnih naslovnica, časopisa, tjednika, novina pa do kazališnih plakata. Plakati izloženi u galeriji Kortil većinom su iz razdoblja uglavnom 1976.- 1986. za zagrebačka kazališta.

Godine 1986. odlazi u SAD gdje radi kao ilustrator vodećih magazina i novina. 1991. postaje umjetnički direktor Time magazina, a godinu kasnije i umjetnički direktor editorijala u New York Timesu. 1995. godine osnovao je studio grafičkog dizajna Mirko Ilić Corp.

Dizajn je smislena cjelina
Svjež, pronicljiv i peckav, Mirko Ilić (1956.) je u nekih stotinjak rješenja kazališnog plakata, koliko ih broji u svojoj biografiji, dokazao zavidnu razinu interpretacijske izvedbe slikovnog prikaza. Često mijenjajući stilove i tehnike, od realističkog crteža čvrstih kontura, kolažnih tehnika, fotomontaža, tipografskih rješenja do domišljatih kombinacija visoke i pop-kulture, kao predstavnik nove generacije grafičkih dizajnera stasale krajem sedamdesetih i tijekom osamdesetih godina 20. stoljeća, u središte postavlja ideju koju prenosi na sažet, reduciran i svima razumljiv način.

Njegova profesionalna karijera grafičkog dizajnera započela je 1978. godine angažmanom u Teatru &TD, a u prvoj polovici osamdesetih, (1986. odlazi u SAD, gdje i danas djeluje), radi i za Satiričko kazalište Jazavac/ Kerempuh, ZKM, Teatar MM i nekolicinu drugih. I danas voli isticati zahvalnost kazališnim kućama koje su autorima ostavljale slobodne ruke što je taj medij održao živim poprištem progresivnih ideja.

Izborom plakata iz kolekcije Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka za prigodnu izložbu Ilićevih plakata u galeriji Kortil predstavlja se tridesetak plakatnih rješenja karatkerističnih za osebujni autorski potpis jednog od najvećih imena grafičkog dizajna i ilustracije s ovih prostora.

%d blogeri kao ovaj: