Ožalošćena porodica

Ponedjeljak, 6. 5. 2024. 19.30 sati
Hrvatski kulturni dom na Sušaku
Satiričko kazalište Kerempuh, Zagreb

kazalistekerempuh.hr

Branislav NUŠIĆ: Ožalošćena porodica

Režija: Ivan Plazibat
Igraju: Hrvoje Kečkeš, Marko Makovičić, Matija Šakoranja, Luka Petrušić, Filip Detelić, Vilim Matula, Branka Trlin, Linda Begonja, Mia Anočić-Valentić/Mirela Videk Hranjec, Anita Matić Delić, Josipa Anković
Dramaturginja: Nikolina Rafaj
Scenografkinja: Paola Lugarić
Kostimografkinja: Petra Pavičić
Suradnik za scenski pokret: Damir Klemenić
Skladateljica: Tamara Obrovac
Oblikovateljica svjetla: Vesna Kolarec

Premijera: 17.3.2023.
Trajanje: 100 minuta

Jedan od najvećih srpskih komediografa Branislav Nušić u Ožalošćenoj porodici vrlo precizno raslojava nezaustavljivu pohlepu okupljenih oko smrti bogatog (bližeg ili daljeg) rođaka, a prividno žaljenje za pokojnikom ubrzo se raskrinkava kao paravan bespoštedne borbe za njegovo nasljeđe.
Lakoća u proizvodnji laži unutar Nušićeve porodice s ciljem akumuliranja još imovine, moći i statusa, funkcionira kao nezaustavljivi motor koji svakim novim okretajem sve više ogoljava uglađeni zvjerinjak.
Nušićeva oštrica kojom zasijeca u duboke slojeve društvenog tkiva ne gubi na svojoj britkosti te uvijek iznova dokazuje njegovu sposobnost vještog mapiranja ljudskih patologija koje nadrastaju kako prostorne tako i vremenske okvire.
Sve dok svjedočimo brojnim skakanjima za vrat, kao i zabijenim noževima u leđa, Nušića možemo shvaćati dijagnostičarem s nepovoljnom dijagnozom – stanje je ostalo nepromijenjeno.

“Nova Kerempuhova Ožalošćena porodica (…) ne boji se dignuti prljavi tepih i pokazati kako točno izgleda laganje u oči, bombardiranje uvredama, bljutava snishodljivost prema autoritetima. Zahvaljujući Kerempuhovim glumcima pred nama je predstava koja se netremice prati i koja duboko odzvanja žestokom groteskom, zbog čega će vjerojatno imati i naklonjenu publiku. Čini mi se da bi mogla stići i do relevantnog festivalskog naslova.”
Nataša Govedić, Novi list