Bojan Munjin – 2017.

Međunarodni festival malih scena u Rijeci odavno je stekao ugled mjesta za susret s prvorazrednim teatrom. U prvih desetak dana svibnja u Rijeci se zaista mogu vidjeti vrhunski kazališni glumci, renomirani redatelji i hvaljene predstave koje na estetski uzbudljiv način propituju kompleksni puls vremena, univerzalna pitanja društva i bolne traume pojedinaca. Ovaj festival uvijek traži posebne predstave; rafiniranog ukusa, visokog dometa i snažne umjetničke energije i zato njegova potraga nije laka ali i konačni izbor predstavlja proces strpljive i stroge selekcije. Ipak, ovaj festival nikada nije robovao nekom određenom konceptu ili posebnim estetikama: on je uvijek bio i ostao festival sjajne glumačke igre na dva metra od publike i magije kazališta kakvo je ono oduvijek bilo. Gdje god da to kazalište hoće ići, u Rijeci se ono uvijek želi vratiti kući.

U takvoj vrsti izbora, ove godine ćemo ponuditi niz od devet vrsnih predstava kojima želimo opravdati očekivanja publike i potvrditi renome evropski kvalitetnog riječkog festivala. Ovogodišnja regionalna pa i evropska ponuda bila je iznimno bogata pa su se neke od predstava gotovo same nametnule svojom izuzetnošću; predstava HINKEMANN, Zagrebačkog kazališta mladih u režiji blistavog mladog redatelja Igora Vuka Torbice i s jednim od najboljih glumaca u Hrvatskoj Ozrenom Grabarićem, već je odnijela pregršt nagrada, dok je HAMLET JDP-a iz Beograda u režiji Aleksandra Popovskog, s nenadmašnim Nebojšom Glogovcem, rasprodan u matičnoj kući mjesecima unaprijed. Iz Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba dolaze LJUDI OD VOSKA, uzbudljiva priča Mate Matišića istrgnuta iz života, koja u režiji Janusza Kice na pomalo nadrealan i crnohumoran način govori o našim ljudima i njihovim slabostima, o mentalitetu, moralu i ljubavi, u izvedbi vrlo solidnih HNK-ovih glumaca na čelu s Ksenijom Marnković.

Kazalište Oskara Koršunovasa iz Vilniusa stiže s novom verzijom Čehovljeva GALEBA, koja na vrlo suvremeni estetski način vrši vivisekciju ‘bolesti duše’ današnjih ljudi. U izvedbi brojnog i kvalitetnog ansambla novosadskog pozorišta gledat ćemo epsku sagu NA DRINI ĆUPRIJA u režiji Kokana Mladenovića, koja predstavlja dramatičnu odu ljudskog trpljenja i patnje, koji nadživljavaju političke režime, ratove i nasilje u stalnom izmjenjivanju dobra i zla na ovim prostorima. Nova predstava zagrebačkog Teatra &TD MAGIC EVENING podsjetit će nas na male, komorne ali moćne predstave s kojima je Festival malih scena prije skoro četvrt stoljeća krenuo u svoju avanturu: ovoga puta to je na malome prostoru priča o ljudskom strahu kao modernom fenomenu, koji u svom karakterističnom rukopisu propituju redateljica Anica Tomić i dramaturginja Jelena Kovačić. Iz Zagreba dolazi i predstava KAKO ŽIVOT u produkciji nezavisnog kazališta Moruzgva, prema tekstu Nine Mitrović i u režiji Ivana Lea Leme. To je topla priča o jednom mirnom domu za umirovljenike, dok nad gledalištem ipak neprimjetno lebdi pitanje: tko danas uopće uspijeva doći do starosti? Festivalski niz zaključuju beogradsko Narodno pozorište i Čehovljev IVANOV u režiji Tanje Mandić Rigonat s prvorazrednim glumcem Nikolom Ristanovskim u naslovnoj ulozi te Teatar Okolo iz Moskve i Beckettov SVRŠETAK IGRE u igri četvero sjajnih ruskih glumaca i u režiji Alekseja Levinskog.

Vjerujemo da će ovogodišnji 24. Međunarodni festival malih scena u Rijeci predstavljati visoka liga prvorazrednih predstava iz regije i Evrope koje će – u spoju dobre tradicije i traganja za novim – ponuditi magiju teatarske igre koja nam se oduvijek čini kao da je veća od života.

Bojan Munjin