Hrvoje Ivanković 2005.

O Međunarodnom festivalu malih scena Rijeka

Na 12. Međunarodnom festivalu malih scena Rijeka na četiri će pozornice (Hrvatski kulturni dom – dvorana i atrij, Filodrammatica i Marganovo) biti prikazano 12 predstava u izvedbi 11 kazališta i kazališnih skupina iz 8 europskih zemalja. Uz nekoliko izuzetno kvalitetnih predstava koje su već postale (Galeb, Elektra, Bilježnica i Dokaz) ili bi tek trebale postati (Puši, vjetriću!) poželjni gosti uglednih svjetskih festivala, tu su i najbolje predstave iz prošlogodišnje produkcije hrvatskih kazališta te izbor najzanimljivijih komornih predstava nastalih u protekle dvije godine u državama-sljednicama druge Jugoslavije. Po prvi put na riječkom će festivalu gostovati kazališta iz Belgije, Letonije, Makedonije i Rumunjske, čime se nastavlja širenje njegovih “geoteatroloških obzora”.

Predstave okupljene u ovogodišnjoj selekciji propituju različite modele prezentacije tragičkog iskustva. S jedne su strane suvremene, uglavnom radikalne reinterpretacije klasičnih književnih djela i motiva, raspoređenih u širokom povijesno-civilizacijskom luku – od Elektre i Antigone, preko Hamleta, do Čehovljeva Galeba i drame Puši, vjetriću!, djela najvećeg letonskog klasika Rainisa.

Drugi festivalski podsegment okupio je predstave koje, temeljeći se na suvremenim tekstovima, propituju mogućnosti na koje se tragički osjećaj života može iskazati u parametrima i sadržajima našega vremena: od (de)mistifikacije tragičkih ikona pop kulture poput Kurta Cobaina (Velika bijela zavjera), preko trajne moderne strepnje nad totalitarnim konceptom društva (Nigdje nikog nemam) i individualnim posljedicama pokušaja njegova zasnivanja (Bilježica i Dokaz), do prepoznavanja tragičkih impulsa u onom nevidljivom, svakodnevnom životu (Prije sna, Druga strana, Ćelava pjevačica).

Hrvoje Ivanković