Život lude

Ryunosuke Akutagawa: Život lude

Redatelj: David Doiashvili

Prijevod s gruzijskog jezika : Editor Plus
Dramatizacija i režija: David Doiashvili
Scenografija i kostimografija: Giorgi Lapiashvili
Koreografija: Konstantin Purtseladze
Glazba: Nikoloz Memanishvili
Oblikovanje svjetla: Predrag Potočnjak
Lektura: Edita Karađole

Osobe:
Sensei, autor – Damir Orlić
Gonsuke, njegov sluga – Dražen Mikulić
Shinzo, mladi muškarac – Igor Kovač
O-toshi, njegova mlada žena – Tanja Smoje
Vještica, čarobnica – Edita Karađole
Jin-hua, petnaestogodišnja prostitutka – Jelena Lopatić
Kirisuto – Andreja Blagojević

Asistentica redatelja: Andreja Blagojević
Prevoditeljica na pokusima: Nataša Matošević
Savjetnica za japanski jezik: Mirna Potkovac Endrighetti
Inspicijentica: Sandra čarapina

Premijera na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka
22. siječnja 2011.

Život lude

Krajem mjeseca studenog 2010. počele su probe za novu premijeru koja nastaje u koprodukciji s riječkim HNK Ivana pl. Zajca. Riječ je o drami “Život lude” Ryunosuke Akutagawe, drami koja je autobiografska reminiscencija toga japanskog pisca koji je, pak, početkom 20. stoljeća smatran najučenijim i najpismenijim piscem Zemlje Izlazećeg Sunca.

Režija i dramatizacija “Života lude” povjerena je Davidu Doiashviliju, gruzijskom redatelju koji je publiku na ovogodišnjem 17. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci osvojio svojim uprizorenjem “Macbetha” a izvrsnost predstave potvrđena je i s devet festivalskih nagrada. Tridesetdevetogodišnji redatelj David Doisahvili od 2005. godine ravnatelj je i umjetnički direktor gruzijskog Nacionalnog kazališta “Vaso Abashidze” u Tibilisiju a u razdoblju od 1998. do 2001. bio je kućni redatelj Nacionalnog dramskog kazališta “Kote Marjanishvili” u gruzijskome glavnom gradu. Završio je Tbilisi Shota Rustaveli Theatre & Film State Institute, a danas u svojoj zemlji slovi kao redatelj broj jedan koji s jednakim uspjehom potpisuje režije kako dramskih predstava tako i mjuzikla te opera. Ne čudi, stoga, da je njegov rad nagrađen profesionalnim i javnim priznanjima. David Doiashvili svoju izvrsnost dokazuje i van matične kazališne kuće kao i van granica domovine pa je primjerice 2000. godine režirao “Luciju di Lammermoor” u Marijanskom teatru u Sankt Petersburgu a četiri godine prije potpisao je režiju predstave “The Crucible” Arthura Millera za The West Yorkshire Playhouse u Velikoj Britaniji.

Uz redatelja Davida Doiashvilija u autorskom je timu još nekoliko gruzijskih umjetnika: Giorgi Lapiashvili za scenu i kostime, Konstantin Purtseladze za koreografiju te Nikoloz Memanishvili za glazbu. Igraju glumci Hrvatske drame: Damir Orlić, Dražen Mikulić, Tanja Smoje, Jelena Lopatić te Andreja Blagojević uz goste Igora Kovača Rditu Karađole, riječku kazališnu glumačku legendu. Uprizorenje “Života lude”nije samo Akutagawino prisjećanja na vlastiti život nego niz opservacija i ideja o čovjeku koji se oprašta od života. Treba istaknuti da je Ryunosuke Akutagawa umro svojevoljnom odlukom već u 35. godini života. No, široj je javnosti postao poznat nakon što su njegove priče “U lugu” i “Rashômon” doživjele maestralnu ekranizaciju u filmu slavnog Akire Kurosawe. Vjerujemo kako će sada i “Život lude” iz 1927. godine doživjeti jednako izvrsno scensko uprizorenje u režiji Davida Doiashvilija.